piątek, 3 stycznia 2014

SZYNKA W AROMATYCZNEJ MARYNACIE


Najlepsza jeszt domowa szyneczka

SZYNKA W 
AROMATYCZNEJ MARYNACIE









SKŁADNIKI:
marynata,
woda -2 litry,
sól peklowana -4 łyżki,
czosnek -6 ząbków,
liście laurowe -3 szt,
ziele angielskie -6 szt,
szynka wieprzowa bez kości -1,5 kg

OBŁOŻENIE MIĘSA,
sól i pieprz po 1/2 łyżeczki,
Przyprawa uniwersalna kucharek- -1/2 łyżeczki,
papryka w proszku -1/2 łyżecz,
kosteczka granulowanego czosn,
majeranek -2 łyżki,
przyprawa do mięs -1 łyżka
PRZYGOTOWANIE:
Wlewamy wodę do garnka, dodajemy składniki marynaty, mieszamy, wkładamy szynkę, i odstawiamy na 24 godz.
Wszystkie przyprawy mieszamy.
Wyjmujemy szynkę z marynaty, osuszamy, obtaczamy mięso w przyprawach i wkładamy szynkę do rękawa do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 190 stop.wkładamy szynkę i pieczemy przez godz.
Po godz.pieczenia, wyłączamy piekarnik, rozcinamy rękaw, by szynka się zrumieniła i zostawiamy ją na 20 minut w piekarniku.

5 komentarzy :

  1. Szybka marynata. Spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada bardzo ladnie. Sadze, ze jest smaczna. Zrobie na Swieta.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy trzeba szynke owinąc sznurkiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie , można włożyć w siatkę masarską.
      Ja owinełam aby szynka miała ładny kształt, po upieczeniu.

      Usuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)