sobota, 21 czerwca 2014

Muffiny jogurtowe z jagodami

Muffiny możemy przygotowywać z różnymi owocami .
Ze względu na sezon jagodowy, przygotowałam oto takie muffinki z przepisu alex


Muffiny jogurtowe z jagodami















SKŁADNIKI:
jogurt naturalny - 270 ml
śmietana zwykła - 270 ml
cukier - 1 szkl
jajka - 3 szt
mąka - 3 szkl
cukier waniliowy - 1 opak
olej - 4,5 łyżki
jagody - 1,5 szkl
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
cukier puder do posypania muffinek
PRZYGOTOWANIE:
Jagody przebrać, umyć, osączyć. Jogurt wymieszać ze śmietaną, dodać olej , jajka, dokładnie zmiksować. Następnie cukier i cukier waniliowy, wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jogurtowej ostrożnie wymieszać. Wsypać jagody do ciasta i lekko łyżką zakręcić ciasto. Formę na muffiny wysmarować tłuszczem i wyłożyć 3/4 ciasta do foremek. Nagrzać piekarnik do 180 stop.Włożyć foremkę z ciastem do piekarnika i piec ok. 25 minut. Za pomocą patyczka należy sprawdzić czy muffiny już się upiekły, jeżeli patyczek jest suchy to znaczy że są upieczone. Gotowe muffinki posypać cukrem pudrem

1 komentarz :

  1. Pyszne te muffinki. Mam jeszcze zamrożone jagody to zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)