sobota, 7 czerwca 2014

Babeczki drożdżowe z truskawkami

Jak co roku w sezonie trzeba zawsze coś przygotować słodkiego. Korzystając z truskawek przygotowałam truskawkowe babeczki.


Babeczki drożdżowe z truskawkami









SKŁADNIKI:
drożdże - 30 g
margaryna - 50 g
mąka - 1 szkl
cukier - 1,5 łyżki
cukier waniliowy - 1 opak
jajka -1 szt
truskawki - 12 szt
mleko - 75 ml
tłuszcz do foremek
KRUSZONKA
cukier - 2 łyżki
margaryna - 30 g
mąka - 60 g
cukier puder do posypania babeczek
PRZYGOTOWANIE:
Do rondla wlać mleko, dodać margarynę i oba cukry, zagotować, lekko ostudzić. Do miski pokruszyć drożdże, dodać odrobinę ciepłego mleka, wymieszać. Następnie dodać mąkę, jajko i resztę mleka, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto powinno odchodzić od rąk. Odstawić ciasto na kilka minut do wyrośnięcia. Truskawki umyć, osączyć, usunąć szypułki. Formy do babeczek, wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Odrywać kawałki ciasta, z każdego kawałka zrobić kulkę, lekko spłaszczyć na dłoni, włożyć do środka po jednej truskawce i dobrze sklejać ciasto, formując kuleczki. Kuleczki układać w foremkach, odstawić do wyrośnięcia babeczek. 
KRUSZONKA
Do miski wyłożyć schłodzoną margarynę, dodać cukier i mąkę, rękoma rozetrzeć na kruszonkę. Babeczki posypać kruszonką, wstawić do piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 C. Ostudzone babeczki posypać cukrem pudrem.

5 komentarzy :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)