środa, 11 czerwca 2014

Sernik marmurek na zimno

Pyszny serniczek na zimno z truskawkami.



Sernik marmurek na zimno












SKŁADNIKI:
ser biały tłusty - 0,5 kg
truskawki
biszkopty - 150 g
galaretka cytrynowa - 2 opak
galaretka truskawkowa - 1 opak
galaretka agrestowa - 1 opak
galaretka pomarańczowa - 1 opak
śmietana 18%- 400 ml
bita śmietana - 1 opak
cukier - 2 łyżki
kakao - 1 łyżeczka

 PRZYGOTOWANIE:
Galaretki każdą oddzielnie rozpuścić w jeden szklance gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Ser przecisnąć przez praskę, dodać śmietanę i cukier, zmiksować blenderem. Do zmiksowanej masy dodać bitą śmietanę, ubić na sztywno. Następnie do masy dodawać po łyżce cytrynowej galaretki z jednej szklanki, zmiksować. Odłożyć 4 łyżki masy, resztę masy podzielić na 4 części. Każdą część masy zmiksować z inną galaretką, ostatnią zmiksować z kakao, odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć, osączyć, oszypułkować, pokroić w plasterki. Na dnie tortownicy o wymiarach 27 cm, wyłożyć biszkopty, na biszkopty wyłożyć odłożoną masę i wkoło tortownicy ułożyć plastry truskawek. Następnie kolejno po łyżce w koło wylewać masy do wyczerpania składników. Odstawić ciasto do lodówki do całkowitego stężenia.

5 komentarzy :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)