środa, 18 czerwca 2014

Pierogi z jagodami

Takie pierożki zawsze robi moja mama. Gdy przygotowywała nadzienie, dodawała łyżeczkę bułki tartej do jagód, pierożki były zawsze przepyszne.

Pierogi z jagodami

LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy 











SKŁADNIKI:
CIASTO:
mąka - 300 g
ciepła woda - 1 szkl
oliwa - 1,5 łyżki
sól

NADZIENIE
jagody - 230 g
cukier
bułka tarta - 1 łyżeczka
Do polania pierogów śmietana
cukier
jagody do dekoracji
listki mięty

PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: 
Do miski przesiać mąkę, dodać sól i oliwę, stopniowo do mąki dolewać ciepłą wodę, zagniatając ciasto. Ciasto dokładnie wyrobić. 

NADZIENIE:
Jagody opłukać, osuszyć. Wymieszać jagody z bułką tartą i cukrem. Ciasto rozwałkować na cienkie placuszki, szklanką lub foremką do pierogów , wykrawać krążki. Na każdym krążku ciasta układać łyżeczkę jagód, dobrze zlepiać. 
Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, przez ok.4 minuty od wypłynięcia. Podawać pierogi polane śmietaną z cukrem, posypane jagodami i udekorowane miętą

1 komentarz :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)