czwartek, 1 stycznia 2015

Paszteciki z kapustą i grzybami

Pyszne drożdżowe paszteciki do czerwonego barszczyku. 
Przepis z internetu :)


Paszteciki z kapustą i grzybami 




SKŁADNIKI:
CIASTO
mąka - 400 g
drożdże - 20 g
jajko - 1 szt
masło - 50 g
cukier - 1 łyżeczka
sól - 1 łyżeczka
mleko - 200 ml
FARSZ
kapusta kiszona - 750 g
grzyby suszone - 2 garście
cebula - 1 szt
sól i pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
olej
DODATKOWO
mak do posypania
 PRZYGOTOWANIE:
CIASTO 
Rozetrzeć drożdże z cukrem, zalać ciepłym mlekiem, dodać mąkę i sól, zarobić ciasto, dodać stopiony tłuszcz, starannie wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia. 
FARSZ 
Grzyby namoczyć na całą noc, ugotować do miękkości w wodzie w której moczyły się grzyby, odsączyć, pokrajać w paski, dodać do kapusty. 
Kapustę posiekać, ugotować w wywarze z grzybów, dodać do kapusty liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. 
Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na tłuszczu i dodać do kapusty, gotować. 
Ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta o grubości 0,5 cm, pokroić w pasy .
 Farsz ułożyć wzdłuż na pasie ciasta. 
Brzegi ciasta posmarować białkiem i zlepić tak, aby jeden brzeg ciasta zachodził na drugi. 
Ciąć skośne paszteciki. 
Paszteciki układać na posmarowanej tłuszczem brytfannie, a gdy podrosną, posmarować po wierzchu rozbełtanym jajkiem, posypać makiem. 
Piec w 180 stop.przez 20 minut. 
Podawać z czerwonym barszczykiem

7 komentarzy :

  1. Danusiu, z wielką chęcią bym wpadła do Ciebie na paszteciki i barszczyk. Zawsze to odmiana po świątecznych uszkach i pierogach, wyglądają tak apetycznie. :)
    Pozdrawiam serdecznie i życzę Ci w Nowym Roku 2015 samych wspaniałych wypieków... i nie tylko. :)
    Też Danusia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i serdecznie zapraszam :) :) :)
      A tobie Danusiu również życzę Szczęśliwego Nowego Roku :)

      Usuń
  2. Z barszczykiem komponuja sie znakomcie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam paszteciki z kapustą i grzybami! Właśnie rozgrzewam piec i wrzucam je, bo moje dzieciaki je ubóstwiają i to nie tylko na święta ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszne :) uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)