niedziela, 18 stycznia 2015

Makaronowa zapiekanka

Smaczna i sycąca zapiekanka .
Przepis otrzymałam od znajomej i postanowiłam ją przygotować.
Zapiekanka jest bardzo smaczna, z tego przepisu wyszły 2 naczynia żaroodporne średniej wielkości.



Makaronowa zapiekanka 















 SKŁADNIKI:
makaron rurki -500 g
olej -3 łyżki
kiełbasa cienka -1 pętko
pieczarki -1/2 kg
cebula -3 szt
ser żółty -100 g
jajka szt 4
oregano -1 łyżka
tłuszcz
sól i pieprz
SOS POMIDOROWY
koncentrat pomidorowy- 1,5 słoiczka
kostka drobiowa -1 szt
ser żółty starty- 100 g
oregano -1 łyżka
woda gotowana -1,5 szkl
ser do posypania 100 g
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obrać pokroić w plastry. 
Pieczarki umyć, osączyć, posiekać. 
Kiełbasę pokroić w cienką kostkę. 
Wszystko oddzielnie podsmażyć na oleju, oprószając solą i pieprzem. 
Makaron ugotować we wrzącej i osolonej wodzie z dodatkiem oleju, odcedzić. 
Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę. 
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych otworach. 
SOS POMIDOROWY 
Do gorącej wody dodać kostkę drobiową, koncentrat pomidorowy i starty ser, dobrze wymieszać. Wszystkie składniki wymieszać z makaronem i sosem pomidorowym. 
Przełożyć do naczynia żaroodpornego. 
Piekarnik nagrzać do 180 stop. zapiekać do rozpuszczenia się sera. 
Podawać zaraz po przygotowaniu. 
Jak ktoś lubi można polać zapiekankę keczupem.

3 komentarze :

  1. Pyszna zapiekanka Danusiu :-) lubię takie dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietna i syta zapiekanka, idealne danie obiadowe

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapiekanki uwielbiam jeść i kucharzyc :)
    Zamiast makaronu dodaje czasami ziemniaki :)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)