poniedziałek, 27 czerwca 2016

Mini torcik czekoladowy

Wszystkie te produkty otrzymałam od firmy SEMPRE, bardzo dziękuję za paczuszkę.
Z waszych produktów wyczarowałam, przepyszny czekoladowy torcik.
Produkty można zamawiać na stronie Cukieteria.pl




                                                             Mini torcik czekoladowy










Składniki :
Biszkopt
2 - jajka duże
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki oleju
kilka kropli barwnika czerwonego
Krem czekoladowy :
1 budyń czekoladowy
masło - 70 g
mleko - 370 ml
cukier - 2 łyżeczki
czekolada deserowa -35 g
Poncz :
2 łyżki wody gotowanej
1 łyżeczka soku z cytryny
cukier - 1 łyżeczka
Dodatkowo do dekoracji :
srebrne perełki cukrowe
wiórki czekoladowe białe
listki melisy
posypka czerwona cukrowa
Przygotowanie :
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek.
Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka i olej i barwnik,  dalej ubijać.
Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Wylać ciasto do formy o wymiarach, spód 129x125 mm, wysokość 35 mm
Piec w 175 stop, przez ok. 25 minut.
Wyjąć ciasto z formy , ostudzić, przekroić na 3 placki.
Krem czekoladowy :
Do rondla wlać szklankę mleka, osłodzić, doprowadzić do zagotowania.
W pozostałym mleku rozrobić budyń, wlać na gotujące się mleko.
Mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.
Masło przełożyć do miski, zmiksować.
Następnie do masła, dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu, dalej miksować.
Na samym końcu wlać roztopioną czekoladę, dokładnie wymieszać.
Pierwszy blat ciasta, ułożyć na tacy, nasączyć ponczem.
Wyłożyć porcję kremu, przykryć drugim blatem ciasta.
Tak samo postąpić z trzecim blatem.
Wierzch i boki tortu, posmarować kremem, obsypać wiórkami czekoladowymi, udekorować perełkami i posypką.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)