niedziela, 12 czerwca 2016

Ciasto czekoladowo- truskawkowe

               Proste i smaczne kruche ciasto , truskawkowo- czekoladowe do niedzielnej kawusi.    
               Przepis zaczerpnięty ze strony internetowej.                           



                                                   Ciasto czekoladowo- truskawkowe





Ciasto
mąka - 640 g
cukier - 1/2 szkl
żółtka jaj - 2 szt
jajko - 1 szt
proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
margaryna - 1 kost
śmietana 18 % - 2 łyżki
Budyń :
budyń czekoladowy - 3 opak bez cukru
mleko - 4 szkl
cukier - 6 łyżek
Dodatkowo
truskawki
Przygotowanie
Na stolnicę wysypać mąkę z proszkiem do pieczenia, przemieszać.
Następnie dodać pokrojoną margarynę, posiekać.
Zrobić dołeczek w mące, wybić jajko i dodać żółtka, oraz pozostałe składniki, zagniesć kruche ciasto, podzielić ciasto na 2 części.
Jedną część ciasta włożyć do zamrażalnika, drugą wyłożyć blachę.
Truskawki opłukać, oszypułkować, osączyć, przekroić na połowę i ułożyć na cieście.
Budyń
W szklance mleka rozmieszać budynie czekoladowe.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem , na gotujące się  mleko wlać rozmieszany budyń z mlekiem, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia budyniu.
Gorący budyń wylać na truskawki, zetrzeć na tarce o dużych otworach pozostałe ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stop.
Piec przez  45 minut w 175 stop.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)