środa, 11 stycznia 2017

Ciasto czekoladowo- orzechowe

Bardzo smaczne ciasto, przygotowane na białkach z czekoladą i orzechami włoskimi.
Uwielbiam ciasta czekoladowe, a jeszcze jak w nich coś chrupie, pycha
Czekoladę i krokant z orzechów laskowych otrzymałam od Cukieteria.pl

                                                     Ciasto czekoladowo- orzechowe










Składniki :
masło - 60 g
orzechy włoskie tarte - 70 g
białka jaj dużych - 6 szt
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
cukier - 75 g
mąka - 2 łyżki
sól- szczypta
Dodatkowo :
polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.
Masło utrzeć z cukrem, dodać polewę czekoladową.
Tarte orzechy włoskie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać do polewy czekoladowej, dobrze wymieszać mikserem.
Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywno.
Pianę przełożyć do masy, ostrożnie wymieszać.
Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej.
Piec w lekko nagrzanym piekarniku przez ok. 25 minut w 180 stop.
Ostudzone ciasto polać polewą czekoladową, posypać krokantem orzechowym.

3 komentarze :

  1. Pyszne ciasto Danusiu, zjadłabym kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie apetyczne ciasto. Proszę o kawałeczek do kawki. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj Danusiu znowu kusisz pysznym ciachem :)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)