sobota, 28 lipca 2018

Panna Cotta ze śliwkami i koniakiem

                           Panna Cotta ze śliwkami i koniakiem










Przepyszny włoski deser ze świeżymi śliwkami.
Przepis zaczerpnięty z zagranicznej strony.
Zrobiłam go pierwszy raz, ale i nie ostatni, bo zachwycił gości.

Składniki:
śmietana kremówka 36% - 500 ml
mleko -125 ml
15 g żelatyny
cukier 2 łyżki
Sos śliwkowy :
śliwki - 15 szt
koniak -2 łyżki
cukier - 3 łyżki
woda -3 łyżki
Dodatkowo
 śliwki do dekoracji
Przygotowanie:
Żelatynę zalać odrobiną  wody, odstawić do napęcznienia.
Do rondla wlać mleko, śmietanę, dodać cukier, na bardzo małym ogniu doprowadzić do podgrzania.
Zestawić rondel z ognia, dodać do śmietanki napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać.
Przelać całość do szklanek i odstawić do lodówki na 2 godziny.
Sos śliwkowy:
Śliwki umyć, osączyć, wypestkować, pokroić w plastry.
Przełożyć śliwki do rondla, podlać wodą, dodać cukier i na wolnym ogniu lekko przesmażyć, zdjąć z ognia rondel, dodać koniak, wymieszać.
Na zastygniętą panna cottę wyłożyć sos śliwkowy,odstawić  do lodówki do schłodzenia.

2 komentarze :

  1. Bardzo lubie takie desery, ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)