Sernik na zimno z borówką i porzeczkami
Ten sernik w sezonie robię bardzo często, bo należy do najbardziej lubianych w naszej rodzinie.
Składniki
Mus borówkowo- porzeczkowy
300 g borówki amerykańskiej
100 g czarnej porzeczki
2 opak galaretki pomarańczowej
1 szkl gotowanej wody
Masa serowa
1 kg serka naturalnego w wiaderku
3 opak galaretki wiśniowej
1,5 szkl gotowanej wody
Dodatkowo :
175 g herbatniki petit beurre
Przygotowanie:
Mus borówkowo- porzeczkowy
Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie.
Owoce przebrać, opłukać, zmiksować.
Następnie dodać ciepłą galaretkę, zmiksować.
Masa serowa:
Galaretki wsypać do gotowanej wody, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia, odstawić do lekkiego stężenia.
Serek zmiksować, dodawać po łyżce galaretki.
Spód formy o wymiarach 26-28 cm, wyłożyć połową herbatników, wylać połowę masy serowej i znów ułożyć herbatniki.
Na środku tortownicy, wylać łyżkę masy serowej, na masę mus borówkowy, tak jak byśmy robili ciasto zebra.
Na koniec widelcem, zrobić promienie.
Odstawić do lodówki do stężenia.
Wierzch ciasta zalać pozostałym musem, odstawić do całkowitego stężenia na 4 godz.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
U mnie dzisiaj tez sernik :) Twój wygląda mega pysznie i na pewno smakuje świetnie :)
OdpowiedzUsuń