Nalewka na jeżynach
Jeżyna w tym roku dobrze obrodziła, słodkie i bardzo duże owoce, więc niezrobienie tak smacznej nalewki byłoby grzechem.
Przepis zaczerpnięty z małej gazetki.
Składniki:
1,5 kg jeżyn
600 g cukru
0,5 l spirytusu 70 %
700 ml wódki
Przygotowanie:
Jeżyny przebrać, opłukać, osączyć.
Przełożyć owoce do dużego słoja.
Zalać spirytusem i wódką, odstawić słój w ciepłe miejsce na 14 dni, codziennie wstrząsać słojem.
Po tym czasie zlać nalew, a jeżyny zasypać cukrem, zakręcić słój i odstawić na parapet na słońce do całkowitego rozpuszczenia się cukru, codziennie wstrząsać słojem.
Następnie zlać sok z jeżyn i wymieszać go z nalewem, przecedzić przez gazę, rozlać do butelek i odstawić do piwnicy na 4 miesiące.
Taka naleweczka na pewno smakuje genialnie :)
OdpowiedzUsuń