Kurczak w warzywach w sosie sojowym
Danie nie wymaga dużo pracy i wspaniale nadaje się na wykwintny obiad.
Przepis zaczerpnięty ze strony zagranicznej.
Składniki:
filet z kurczaka - 400 g
czosnek - 4 ząbki
marchewka - 1 szt
papryka czerwona - 1 szt
pieczarki - 200 g
natka pietruszki - 1/2 pęczka
tłuszcz do smażenia
sól i pieprz
Sos
sos sojowy - 50 ml
mąka ziemniaczana - 0,5 łyżeczki
ocet ryżowy - 1/2 łyżki
Przygotowanie:
Sos :
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Zamiast octu ryżowego, można użyć soku z cytryny.
Kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w paski, przełożyć na patelnię, posypać solą i pieprzem, usmażyć na tłuszczu,
Marchewkę obrać, pokroić w paski, z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić też w paski.
Pieczarki umyć, pokroić w plastry.
Wszystko przesmażyć oddzielnie, na tłuszczu.
Następnie wszystkie składniki połączyć, chwilę razem podsmażyć, wlać sos, wycisnąć czosnek przez praskę, mieszając jeszcze chwilę poddusić.
Doprawić do smaku, solą i pieprzem.
Natkę pietruszki, opłukać, pokroić, posypać kurczaka.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Takie dania bardzo lubię 😊 Pysznie się prezentuje 😊
OdpowiedzUsuńsuper danie
OdpowiedzUsuń