poniedziałek, 13 sierpnia 2018

Malinowiec na herbatnikach

                                                      Malinowiec na herbatnikach











W ciągu tygodnia robię już drugie ciasto na zimno, tym razem z kaszą manną i malinami.
Mój mąż jest zachwycony tym ciastem.


Składniki :
Mus malinowy :
620 gr malin + 15 szt do środka
2 łyżki cukru
2 galaretki wiśniowe
330 ml jogurt naturalny
Kasza manna :
masło - 100 g
kasza manna - 0,5 szkl
mleko - 1/2  l
cukier - 2/3 szkl
Dodatkowo:
polewa czekoladowa
migdały płatki do posypania
herbatniki - 300 g
Przygotowanie :
Mus malinowy:
Maliny przebrać, opłukać, przełożyć do garnka, dodać cukier, gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.
Zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia galaretek.
Wlać jogurt do malin, dokładnie wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia.
Kasza manna:
Mleko przelać do garnka, dodać pozostałe składniki, na wolnym ogniu zagotować i doprowadzić do zgęstnienia, odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Tortownicę o wymiarach 28 cm, wyłożyć herbatnikami, wylać kaszę mannę, położyć kolejną warstwę herbatników i mus malinowy, do musu powkładać całe maliny, odstawić do lodówki do stężenia.
Wyłożyć na mus, ostatnią warstwę herbatników, polać rozpuszczoną polewą czekoladową, posypać migdałami.





1 komentarz :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)