W ciągu tygodnia robię już drugie ciasto na zimno, tym razem z kaszą manną i malinami.
Mój mąż jest zachwycony tym ciastem.
Składniki :
Mus malinowy :
620 gr malin + 15 szt do środka
2 łyżki cukru
2 galaretki wiśniowe
330 ml jogurt naturalny
Kasza manna :
masło - 100 g
kasza manna - 0,5 szkl
mleko - 1/2 l
cukier - 2/3 szkl
Dodatkowo:
polewa czekoladowa
migdały płatki do posypania
herbatniki - 300 g
Przygotowanie :
Mus malinowy:
Maliny przebrać, opłukać, przełożyć do garnka, dodać cukier, gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.
Zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia galaretek.
Wlać jogurt do malin, dokładnie wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia.
Kasza manna:
Mleko przelać do garnka, dodać pozostałe składniki, na wolnym ogniu zagotować i doprowadzić do zgęstnienia, odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Tortownicę o wymiarach 28 cm, wyłożyć herbatnikami, wylać kaszę mannę, położyć kolejną warstwę herbatników i mus malinowy, do musu powkładać całe maliny, odstawić do lodówki do stężenia.
Wyłożyć na mus, ostatnią warstwę herbatników, polać rozpuszczoną polewą czekoladową, posypać migdałami.
Na takie ciasto to ja jestem chętna :) Rewelacyjnie wygląda :)
OdpowiedzUsuń