Ciasto mannowiec ze śliwkami
Pyszny w smaku, a poza tym bardzo łatwy do zrobienia.
Jest sezon na śliwki, więc trzeba to wykorzystać.
Przepis zaczerpnięty z bloga Żródło
Składniki :
Warstwa śliwkowa :
800 g śliwki węgierki
100 g masła
sok z 1/2 cytryny
3/4 szkl cukru
2 opak galaretka truskawkowa
300 ml jogurtu naturalnego
Warstwa z kaszy manny :
1/2 szkl kasza manna
1/2 l mleka
2/3 szkl cukru
100 g masła
Dodatkowo :
polewa czekoladowa
jeżyny do dekoracji
herbatniki 350 g w tym jest 23 herbatniki kakaowe.
Przygotowanie:
Warstwa śliwkowa:
Śliwki opłukać, osączyć, wypestkować, przełożyć do rondla, dodać masło, cukier i sok, podsmażyć na wolnym ogniu.
Zdjąć rondel z ognia, zmiksować owoce blenderem, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia galaretek, dodać jogurt, wymieszać.
Warstwa z kaszy manny:
Do garnka wlać mleko, dodać pozostałe składniki, ciągle mieszając, doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia, lekko przestudzić.
Na dnie tortownicy, o wymiarach ( 26 - 27 cm ) wyłożyć warstwę herbatników białych i wylać na nie mus śliwkowy, odstawić do lodówki do stężenia.
Znowu wyłożyć warstwę herbatników kakaowych i masę z kaszy.
Wyłożyć trzecią warstwę herbatników, polać wierzch ciasta polewą czekoladową, udekorować jeżynami i listkami mięty.
gdyby była tylko opcja spróbowania go przez komputer :D
OdpowiedzUsuńPrzesmacznie wygląda to ciacho ^_^
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto Danusiu 😊
OdpowiedzUsuń