Zarówno przygotowanie, jak i jedzenie tego ciasta to czysta przyjemność.
Można go zrobić z każdymi owocami.
Składniki:
Ciasto ;
margaryna - 250 g
żółtka jaj - 2 szt
jajko - 1 szt
mąka - 4 szkl pełne
cukier - 1/2 szkl
śmietana - 2 łyżki
proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki
Budyń :
budyń śmietankowy - 3 opak bez cukru (58 g x 3 )
mleko - 5 szkl
cukier - 4 łyżki
Kruszonka :
cukier - 5 łyżek
cukier waniliowy - 1 łyżka
masło - 60 g
mąka pszenna - 0,5 szkl
Dodatkowo :
śliwki węgierki - 800 g
cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
Ciasto;
Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto, włożyć na kilka minut do lodówki.
Śliwki umyć, wypestkować, przepołowić na pół.
Budyń:
W rondlu zagotować połowę mleka z cukrem, pozostałe mleko rozmieszać z proszkiem budyniowym, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia budyniu.
Kruszonka:
Masło rozpuścić, ostudzić.
Do miski wsypać oba cukry, dodać mąkę i roztopione masło, dobrze rozetrzeć palcami na kruszonkę.
Blachę o wymiarach 40 × 26 wysmarować tłuszczem, wylepić dno i boki ciastem.
Ułożyć na cieście połówki śliwek, zalać śliwki gorącym budyniem, posypać kruszonką.
Włożyć blachę z ciastem do nagrzanego do 180 stop. Piekarnika, piec przez ok. 60 minut.
Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.
Też robię podobne ciasto i jest genialne 😊 Narobiłaś mi ochoty 😊
OdpowiedzUsuńAniu wpadnij na kawę i ciasto :)
UsuńU nas w domu to nie trzeba by było wiele czekać na to żeby taka blacha ciasta zniknęła :D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto smakowało :)
UsuńU mnie też śliwki królują. A Ty jeszcze dodałaś budyń, to musi pysznie smakować :)
OdpowiedzUsuńPolecam Krysiu bo przepyszne ciacho :)
UsuńPysznie sie prezentuje :D
OdpowiedzUsuńTrudno uwierzyć, że to już śliwkowy czas.
OdpowiedzUsuńApetyczne ciasto.
Warstwa budyniowa - pycha!
:)
Dziękuję Kasiu :)
Usuńbardzo lubię takie ciasta
OdpowiedzUsuńTakie ciasta są pyszne :)
UsuńJakiej użyć śmietany??
OdpowiedzUsuńŚmietana kwaśna 18 %
UsuńDziękuję bardzo :)
UsuńDziękuję :)
UsuńDziękuję bardzo :)
OdpowiedzUsuńMożna dodać jogurt zamiast śmietany??
OdpowiedzUsuńAcquire a personal studio and start your work.
OdpowiedzUsuń