wtorek, 28 sierpnia 2018

Pierogi z kaszą i grzybami leśnymi

                                                                Pierogi z kaszą i grzybami leśnymi



Pierwsze grzyby w tym roku i pierwsze pierogi z kaszą i grzybami. 
Chyba każdy lubi pierogi i każdy ma swoje ulubione, moje ulubione to takie właśnie z kaszą i grzybami.

Składniki:
Ciasto
400 g mąki
250 ml wrzątku
sól
olej 2 łyżki
Farsz:
kasza jęczmienna - 100 g
cebula - 1 szt
grzyby  świeże - 550 g  ugotowanych
tłuszcz
sól i pieprz
Dodatkowo :
cebula - 2 szt
Przygotowanie:
Ciasto
Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, olej i wrzątek, wymieszać drewnianą łyżką.
Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką, odstawić na kilka minut.
Farsz:
Kaszę jęczmienną ugotować według przepisu na opakowaniu.
Grzyby ugotowane drobno posiekać nożem, dodać do kaszy.
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu, łyżkę cebulki dodać do farszu, resztę zostawić.
Wymieszać składniki, doprawić solą i pieprzem.
Ciasto wałkować na placek, foremką lub szklanką wykrawać krążki, na każdym krążku nakładać porcję farszu, dobrze zlepiać, gotować w osolonej wodzie, przez 3 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch.
Wybierać pierogi na talerze, łyżką cedzakową.
Podawać polane tłuszczem z cebulką.

9 komentarzy :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)