sobota, 11 stycznia 2014

Sernik na kruchym spodzie

Sernik można upiec z dodatkiem ulubionych bakalii 

                                                        Sernik na kruchym spodzie






SKŁADNIKI:
mąka -1,5 szkl
cukier -mniej niż pół szkl
proszek do pieczenia -1/2 łyżeczki
żółtka -2 szt
margaryna -0,5 kost
cukier waniliowy -1 opak
Składniki na masę:
ser w kostce, 3 -krotnie mielony -1,5 kg
mąka -6 łyżek
mąka ziemniaczana -3 łyżki
jaja - 8 szt
cukier -2 szkl
masło roślinne w kostce -1 i 1/2 kost.
cukier puder do posypania ciasta
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO:
Z podanych składników przygotować kruche ciasto,wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem dużą blachę.
MASA SEROWA
Żółtka + masło utrzeć, dodać ser, obie mąki, a na końcu dobrze ubitą pianę z białek z cukrem, delikatnie wymieszać.
Na ciasto wyłożyć mase serową, włożyć ciasto do piekarnika, i piec ok.godz.w 180 stop.

22 komentarze :

  1. Danusi przepięknie Ci wyszedł serniczek :) częstuje się kawałeczkiem :)pozdrawiam Cię kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam! A jaka wielkość (mniej więcej) blachy?

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis bardzo mnie się podoba, musi być smaczny, napewno zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  4. A CZY MOŻE BYC SER Z WIADERKA ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne Ciacho. Przepis wypróbowałam i polecam :) Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne. Wypróbowałam przepis i polecam. Piekłam z użyciem sera z wiaderka i wyszło ekstra :) Pozdrawiam autorkę przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne. Wypróbowałam przepis i polecam. Piekłam z użyciem sera z wiaderka i wyszło ekstra :) Pozdrawiam autorkę przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ile trzeba tego sera w wiaderku tez 1.5kg

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglada bajecznie, jestem na obczyznie jak tylko mi sie uda kupic bialy ser w Azji tez zrobie. Pozdrawiam pani Danusiu

    OdpowiedzUsuń
  10. Do sera dodać wszystkie białka 😃

    OdpowiedzUsuń
  11. ZAMIAST MASŁA ROŚLINNEGO MOŻNA ZAMIENIC NA MASŁO

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zamienić na margarynę Palmę, lub masło.
      Ja bym polecała margarynę, aby sernik był lekki.

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

      Usuń
  12. Proszę o informację czy sera z wiaderka też trzeba 1,5kg?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ten sernik zawsze robię z sera w kostce, nie robiłam nigdy z wiaderka.
      Z tego co wiem to we wiaderku jest 1 kg sera, potrzeba 1,5 kg.

      Usuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)