niedziela, 28 czerwca 2015

Sernik porzeczkowy z musem truskawkowym

Uwielbiam serniki na zimno, a dziś zrobiłam sernik na zimno na biszkopcie.

Pyszne ciasto podałam na pięknym zestawie od Porcelana Bogucice z kolekcji  JESIEŃ - PORCELANA BOGUCICE

Sernik porzeczkowy z musem truskawkowym











Składniki :
Biszkopt
jajka - 6 szt
cukier - 6 łyżek
mąka - 6 łyżek
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Masa serowa :
ser biały w kostce - 0,5 kg
żelatyna - 3 szczube łyżki
jogurt naturalny - 400 ml
cukier kryształ - 3/4 szkl
porzeczki czarne - 1 szkl
woda gotowana - 160 ml do rozpuszczenia żelatyny
Mus truskawkowy
galaretki truskawkowe - 2 opak
truskawki - 0,5 kg
woda gotowana - 400 ml
Przygotowanie :
Biszkopt :
Białka oddzielić od żółtek.
Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier dalej ubijać.
Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać.
Blachę o wymiarach (40x24) wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec ok.25 minut w 175 stop, ostudzić.
Masa serowa :
Do miski wyłożyć ser, dodać jogurt i cukier, blenderem zmiksować.
Porzeczki oszypułkować, opłukać, dodać do sera, zblenderować.
Żelatynę rozpuścić w gotowanej wodzie, lekko przestudzić, miksując robotem, wlewać po trochu żelatynę, dokładnie wymieszać.
Jeżeli masa byłaby rzadka, wstawić na chwilę do lodówki, gdy lekko stężeje , wyłożyć masę serową na biszkopt, wstawić do lodówki.
Mus truskawkowy:
Truskawki oszypułkować, opłukać, zblenderować.
Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia.
Wymieszać galaretki z musem truskawkowym, wstawić do lodówki, gdy mus będzię lekko ściśnięty, wylać na masę serową.
Wstawić blachę z ciastem do lodówki, najlepiej na całą noc .

4 komentarze :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)