Gdy byłam dzieckiem, zawsze jadłam kwiaty akacji na surowo, były takie słodziutkie. Teraz robię je w cieście naleśnikowym, bo są pyszniutkie.
Akacjowe placki
Składniki:
na ciasto naleśnikowe
mąka - 2 szkl
jajka - 2 szt
woda - 1 szkl
mleko - 0,5 szkl
sól szczypta
dodatkowo
kwiaty akacji
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania placków
Sposób przygotowania:
Do miski przesiać mąkę, dodać jajka, szczyptę soli, mleko i wodę, dokładnie zmiksować.
Kwiaty akacji przebrać, opłukać, osuszyć.
Kiście akacji zanurzać w cieście naleśnikowym, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Gotowe placuszki posypać cukrem pudrem.
Podawać zaraz po przygotowaniu.
Danusiu ale pyszności dzisiaj u ciebie :-)
OdpowiedzUsuń