sobota, 27 czerwca 2015

Bułeczki drożdżowe z truskawkami



W sezonie truskawkowym nie może zabraknąć oto takich drożdżowych bułeczek , z kruszonką , posypanych cukrem pudrem.
Przepis  zaczerpnięty  z internetu.

Bułeczki drożdżowe z truskawkami








Składniki :
Rozczyn :
mąka - 2 łyżki
mleko - 4 łyżki
drożdże - 14 g
Ciasto :
mąka pszenna - 2 szkl i 1 łyżka
mleko - 3/4 szkl
cukier - 3 łyżki
jajko - 1 szt
żółtko jajka - 1 szt
sól - szczypta
masło - 60 g
Kruszonka :
cukier - 5 łyżek
cukier waniliowy - 1 łyżka
masło - 60 g
mąka pszenna - 0,5 szkl
Dodatkowo :
białko jajka do posmarowania bułek
truskawki - 350 g
cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE :

Do rondla wlać mleko, lekko podgrzać, zdjąć z ognia , dodać cukier, dokładnie wymieszać.
Rozczyn:
Do miski pokruszyć drożdże, dodać ze 4 łyżki mleka i 2 łyżki mąki, dokładnie rozetrzeć, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto :
Do pozostałego mleka dodać żółtko i całe jajko, wymieszać.
Masło przełożyć do rondla rozpuścić, ostudzić.
Do miski wysypać mąkę, zrobić dołek , dodać rozczyn, mleko z jajkami i rozpuszczone masło, oraz szczyptę soli, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić.
Ciasto ma być gładkie i elastyczne i nie powinno kleić się do rąk.
Przykryć ciasto ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie znów zagnieść i podzielić na 8 równych części.
Uformować bułeczki, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, do podwojenia objętośći.
Następnie za pomocą szklanki, zrobić dnem wgłębienie w każdej bułce.
Do wgłębienia wkładać po 3-4 truskawki.
Białko jajka roztrzepać widelcem, posmarować nim bułki.
Kruszonka :
Masło roztopić, ostudzić, wymieszać z cukrem i mąką, dobrze rozetrzeć palcami na kruszonkę.
Posypać bułeczki kruszonką,
Wkładamy drożdżówki do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 25 minut.

6 komentarzy :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)