poniedziałek, 21 września 2015

Zupa krem borowikowa

Nazbierałam borowików i musiałam zrobić tą pyszną zupkę kremową.
Zupę podałam na przepięknym zestawie  Miranda od Porcelana Bogucice

Zupa krem borowikowa

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY www.layman.pl/bitwa-na-przepisy   www.layman.pl/bitwa-na-przepisy   







Składniki:

marchewka - 1 szt
pietruszka - 1 szt
śmietana - 100 ml
sól i pieprz
borowiki świeże - 500 g
1 l bulionu drobiowego
cebula - 1 szt
masło - 2 łyżki
liść laurowy - 2 szt
dodatkowo
grzanki
natka pietruszki - 2 łyżki posiekanej
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle. Borowiki oczyścić, umyć, pokroić, dodać do podsmażonej cebulki, razem poddusić kilka minut, do odparowania wody. 
Następnie do grzybów dodać bulion, sól i pieprz, oraz obrane, opłukane i pokrojone w kostkę warzywa i listki laurowe, gotować kilka minut. 
Zestawić garnek z ognia, wyjąć listki laurowe zmiksować, blenderem. Zabielić zupę śmietaną, doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki. 
Podawać z grzankami. Smacznego ! 

6 komentarzy :

  1. Wiele wspaniałych przepisów jest na tym blogu, dlatego nominowałam go do zabawy Liebster Blog Award
    https://fiolkowakuchniamalgorzaty.wordpress.com/liebster-blog-award-2015/

    OdpowiedzUsuń
  2. Danusiu fajna zupka chciaż ja za grzybami nie przepadam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko ja natomiast za grzybami przepadam :)

      Usuń
  3. Pyszna zupka, u nas narazie grzybków brak

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)