Pyszne ciasto podałam na pięknym zestawie od Porcelana Bogucice z kolekcji JESIEŃ - PORCELANA BOGUCICE
Jabłecznik z galaretką i kremem
Składniki:
Biszkopt
jajka - 4 szt
mąka ziemniaczana - 0,5 szkl
mąka pszenna - 0,5 szkl
cukier - 0,5 szkl
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Masa jabłkowa :
jabłka - 1,3 kg
cukier - 3 łyżki
galaretka cytrynowa - 1,5 opak
woda - 1/4 szkl
Krem śmietanowy
śmietana kremówka - 300 ml
śmietan -fix - 2 opak
cukier puder - 3 łyżki
Wierzch ciasta:
galaretki cytrynowe - 2 opak
woda gotowana - 700 ml
Sposób przygotowania:
Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek.
Ubić białka na sztywną pianę, dodawać po jednym żółtku i cukier, zmiksować.
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do jajek, ostrożnie wymieszać. Przelać do wysmarowanej tłuszczem blachy o wymiarach (25x36 ), wstawić do piekarnika i piec przez 35 minut w 175 stop.
Masa jabłkowa :
Jabłka obrać wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do rondla, podlać wodą, przesmażyć z cukrem na ogniu.
Zdjąć z ognia wsypać galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać, już nie gotować.
Krem śmietanowy :
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno.
Do ubitej śmietany dodać śmietan- fix, dalej ubijać.
Galaretki :
Galaretki cytrynowe rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia.
Przełożenie ciasta :
Na ostudzony biszkopt, wyłożyć gorącą masę jabłkową, dobrze ostudzić.
Następnie na jabłka wyłożyć krem śmietanowy .
Wierzch ciasta zalać galaretką, odstawić do lodówki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Wyjątkowy, oryginalny jabłecznik (:
OdpowiedzUsuńDziekuje:)
UsuńDanusiu ja uwielbiam takie ciasta, super :-)
OdpowiedzUsuńDanusiu ciasto wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń