Do tej pory robiłam zwykły barszcz czerwony, teraz zrobiłam zupę krem z barszczu ukraińskiego, i powiem że ten krem zachwycił moją rodzinkę.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
Krem z barszczu ukraińskiego
Składniki :
wołowina rosołowa - 200 g
cukier do smaku
sok z cytryny - 1,5 łyżki
buraki - 4 szt
ziemniaki - 3 szt
włoszczyzna z kapustą - 1 pęczek
fasola biała Jaś - 3/4 szkl
śmietana 18 % - 4 łyżki
czosnek - 2 ząbki
cebula - 1 mała szt
koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
sól i pieprz
ziele angielskie
listki laurowe
woda - ok. 2 litrów
Sposób przygotowania :
Fasolę wrzucić do garnka, zalać wodą, odstawić na całą noc.
Do tej samej wody dodać, mięso , listek laurowy, ziele angielskie, gotować przez 45 minut.
Następnie dodać, obrane , opłukane, i starte na tarce o dużych otworach warzywa, buraki gotować w całości, dodać sól i pieprz.
Gdy mięso i buraki są miękkie, wyjąć z wywaru, buraki zetrzeć na tarce, mięso rozdrobnić .
Kapustę poszatkować, ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać razem z burakami do zupy, gotować.
Cebulę przesmażyć na tłuszczu , czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do zupy.
Doprawić sokiem z cytryny, cukrem i koncentratem pomidorowym.
Dodać śmietanę, doprawić do smaku.
Ugotowaną zupę zmiksować na krem.
Podawać zupę ,posypaną natką pietruszki.
Ale bym zjadła :) wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńAsiu zapraszam, jeszcze trochę zostało :)
UsuńLubie buraczki, a barszczyk to jeszcze bardziej :)
OdpowiedzUsuńTej zupy, nie da się nie lubić :)
UsuńDanusiu bardzo fajna propozycja na pyszną zupkę :-)
OdpowiedzUsuńMasz rację , fajna propozycja Marzenko :)
Usuń