Nigdy nie czekam, długo z wyrośnięciem ciasta, bo i tak urosną na patelni.
Oczywiście do zjedzenia w ten sam dzień , posypane cukrem pudrem
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Składniki:
mąka 2,5 szkl
cukier - 2 łyżki
sól - szczypta
mleko - 1 i 1/3 szkl
jajko - 1 szt
drożdże - 30 g świeże
jabłka - 3 szt
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie :
Do miski pokruszyć drożdże, dodać połowę ciepłego mleka, łyżkę mąki, jajko , szczyptę soli i cukier, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut, w ciepłe miejsce.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę.
Następnie do ciasta dodać resztę mleka, mąkę i jabłka, dobrze wymieszać robotem.
Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie, ani za gęste. ( jak jest za rzadkie, dodać mąki, jeśli za gęste , trochę mleka )
Odstawić jeszcze na 10 minut.
Tłuszcz rozgrzać , ale nie za mocno, kłaść łyżką ciasto na patelnię, za każdym razem, moczyć łyżkę w ciepłej wodzie, aby się nie kleiło do łyżki
Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron.
Podawać posypane cukrem pudrem.
Pycha!!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pulchne i ciepłe racuchy
UsuńNarobiłaś mi smaka na takie racuszki :)
OdpowiedzUsuńJa też już dawno, ich nie robiłam Krysiu :)
UsuńMyy pyszotki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pyszne racuszki :-)
OdpowiedzUsuńChyba każdy je lubi :)
UsuńPulchne jak u babci :D
OdpowiedzUsuńPulchne i takie smaczne :)
UsuńJakie grubiutkie :) Uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie przed chwilą, w oparciu o podany przepis podjąłem się wykonania tego specjału. Zwykle tylko byłem zjadaczem tego smakołyku, ale nigdy sam nie próbowałem go sporządzić. Pochwalę się po upieczeniu. Już leci mi ślinka.
OdpowiedzUsuń