niedziela, 21 lutego 2016

Krówka na biszkopcie

Przepyszne ciasto do kawy, które jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. 


                                                            Krówka na biszkopcie







Składniki:
Biszkopt :
jajka- 7 szt
cukier-1 szklanka
mąka-1 szklanka
proszek do pieczenia-1 łyżeczka
kakao -2  łyżeczki
Krem budyniowy :
mleko - 1,5 szkl
cukier - 4 łyżki
masło - 190 g
mąka  - 4 łyżki pełne
Dodatkowo :
aromat waniliowy
masa krówkowa o smaku orzechowym - 1 puszka
orzechy włoskie do dekoracji
Sposób przygotowania:
Biszkopt :
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. 
Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. 
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy 36x 25 cm,  piec 30 minut w 175 stop. 
 Przekroić ciasto  wzdłuż na pół.
Krem budyniowy :
Zagotować 0,5 szkl mleka z cukrem i masłem.
Pozostałe mleko rozrobić z mąką i wlać na gotujące się mleko, mieszając zagotować, dodać aromat waniliowy, dokładnie wymieszać.
Składanie ciasta :
Gorący krem budyniowy, wyłożyć na  ciasto, przykryć drugą połową ciasta.
Wierzch ciasta,  posmarować masą krówkową, udekorować połówkami orzechów włoskich.
Smacznego !

9 komentarzy :

  1. Wygląda smakowicie :-) Już bym zjadła z kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna masa krówkowa, mogłabym wyjadać prosto z puszki =D. Zawsze robiłam kruche ciasto do krówki, ale biszkopt wydaje się być szybszą opcją :).

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne ciacho na rodzinne imprezy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie :)
    http://monikawkuchnifika.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)