Przepyszne ciasto do kawy, które jest łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Krówka na biszkopcie
Składniki:
Biszkopt :
jajka- 7 szt
cukier-1 szklanka
mąka-1 szklanka
proszek do pieczenia-1 łyżeczka
kakao -2 łyżeczki
Krem budyniowy :
mleko - 1,5 szkl
cukier - 4 łyżki
masło - 190 g
mąka - 4 łyżki pełne
Dodatkowo :
aromat waniliowy
masa krówkowa o smaku orzechowym - 1 puszka
orzechy włoskie do dekoracji
Sposób przygotowania:
Biszkopt :
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy 36x 25 cm, piec 30 minut w 175 stop.
Przekroić ciasto wzdłuż na pół.
Krem budyniowy :
Zagotować 0,5 szkl mleka z cukrem i masłem.
Pozostałe mleko rozrobić z mąką i wlać na gotujące się mleko, mieszając zagotować, dodać aromat waniliowy, dokładnie wymieszać.
Składanie ciasta :
Gorący krem budyniowy, wyłożyć na ciasto, przykryć drugą połową ciasta.
Wierzch ciasta, posmarować masą krówkową, udekorować połówkami orzechów włoskich.
Smacznego !
Pyyyszne ciasto Danusiu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda smakowicie :-) Już bym zjadła z kawałek ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam Iwonko, wstawiam już wodę na kawę :)
UsuńPodoba mi się. 😊
UsuńPyszna masa krówkowa, mogłabym wyjadać prosto z puszki =D. Zawsze robiłam kruche ciasto do krówki, ale biszkopt wydaje się być szybszą opcją :).
OdpowiedzUsuńJasne że szybszą wersją i do tego smaczną:)
Usuńświetne ciacho na rodzinne imprezy :)
OdpowiedzUsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuńhttp://monikawkuchnifika.blogspot.com/