niedziela, 31 stycznia 2016

Kluski śląskie z mięsem mielonym


Gdy z obiadu zostaną mi ziemniaki, to na drugi dzień robię przepyszne kluski śląskie

                                        Kluski śląskie z mięsem mielonym








Składniki :
Kluski 
ziemniaki ugotowane - 1,90 kg
mąka ziemniaczane - 310 g
jajko całe - 1 szt
białka jaj - 2 szt
Farsz :
mięso mielone - 400 g
cebula - 1 szt
tłuszcz do smażenia
sól i pieprz
Do okraszenia:
boczek surowy
cebula  
Przygotowanie :
Farsz
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu.
Do podsmażonej cebulki dodać mięso mielone, razem podsmażyć.
Doprawić solą i pieprzem, dobrze rozgnieść widelcem, ostudzić.
Kluski :
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, przełożyć do miski dobrze wyrównać.
Podzielić masę ziemniaczaną na 4 równe części, jedną część wyjąć wsypać mąkę ziemniaczaną , dodać jajko i białka, wyrobić dokładnie ciasto.
Odrywamy kawałki ciasta, lekko spłaszczamy, nakładamy farsz i zlepiamy formując okrągłą kluskę.
Gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie z dodatkiem oleju, na wolnym ogniu około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. 
Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową.
Okrasa :
Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć.
Do podsmażonego boczku dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulkę, razem podsmażyć.
Podawać kluski polane tłuszczem z boczkiem i cebulką.
Smacznego !


Z tej porcji wyszło  45 klusek, zależy jakiej wielkości będziecie robić.

3 komentarze :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)