czwartek, 25 lutego 2016

Pieczona łopatka

  Przepyszna łopatka pieczona w piekarniku z mieszanką przypraw. 
Możemy podawać ją na zimno jak i na ciepło     


                                                                    Pieczona łopatka





                                       





Składniki :
Łopatka wieprzowa - 1,30 kg
Mieszanka przypraw do pieczeni
rękaw do pieczenia
siatka masarska
Przygotowanie :
Łopatkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Włożyć mięso do siatki masarskiej.
Następnie dobrze mięso natrzeć przyprawą do pieczeni .
Włożyć łopatkę do rękawa do pieczenia, odstawić na całą noc do lodówki.
Na drugi dzień, wyjąć mięso z lodówki na godzinę przed pieczeniem, ułożyć mięso na brytfannie i piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop. przez  70 minut.
Przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, aby łopatka się zarumieniła.
Dobrze wystudzoną łopatkę, kroić na plastry.
Smacznego !

10 komentarzy :

  1. Kochana wyśmienita jak zresztą wszystkie Twoje potrawy i wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna wędlinka, taka domowa jest najlepsza

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna Danusiu. Na kanapki super dodatek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda apetycznie, zachęcasz przepisem.
    A więc, nic nie pozostaje, jak tylko z niego skorzystać.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mięsko wygląda naprawdę zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)