czwartek, 25 lutego 2016

Pieczona łopatka

  Przepyszna łopatka pieczona w piekarniku z mieszanką przypraw. 
Możemy podawać ją na zimno jak i na ciepło     


                                                                    Pieczona łopatka





                                       





Składniki :
Łopatka wieprzowa - 1,30 kg
Mieszanka przypraw do pieczeni
rękaw do pieczenia
siatka masarska
Przygotowanie :
Łopatkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Włożyć mięso do siatki masarskiej.
Następnie dobrze mięso natrzeć przyprawą do pieczeni .
Włożyć łopatkę do rękawa do pieczenia, odstawić na całą noc do lodówki.
Na drugi dzień, wyjąć mięso z lodówki na godzinę przed pieczeniem, ułożyć mięso na brytfannie i piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop. przez  70 minut.
Przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, aby łopatka się zarumieniła.
Dobrze wystudzoną łopatkę, kroić na plastry.
Smacznego !

10 komentarzy :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)