sobota, 13 lutego 2016

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Szybkie i smaczne racuszki.
Nigdy nie czekam, długo z wyrośnięciem ciasta, bo i tak urosną na patelni.
Oczywiście  do zjedzenia w ten sam dzień , posypane cukrem pudrem


                                                  Racuchy drożdżowe z jabłkami








Składniki:
mąka 2,5 szkl
cukier - 2 łyżki
sól - szczypta
mleko - 1 i 1/3 szkl
jajko - 1 szt
drożdże - 30 g świeże
jabłka - 3 szt
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie :
Do miski pokruszyć drożdże, dodać połowę ciepłego mleka, łyżkę mąki,  jajko , szczyptę soli i cukier, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut, w ciepłe miejsce.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę.
Następnie do ciasta dodać resztę mleka, mąkę i jabłka, dobrze wymieszać robotem.
Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie, ani za gęste. ( jak jest za rzadkie, dodać mąki, jeśli za gęste , trochę mleka )
Odstawić jeszcze na 10 minut.
Tłuszcz rozgrzać , ale nie za mocno,  kłaść łyżką ciasto na patelnię, za każdym razem, moczyć łyżkę w ciepłej wodzie, aby  się nie kleiło do łyżki
Smażyć na średnim ogniu na  złoty kolor z obu stron.
Podawać posypane cukrem pudrem.

11 komentarzy :

  1. Odpowiedzi
    1. Uwielbiam takie pulchne i ciepłe racuchy

      Usuń
  2. Narobiłaś mi smaka na takie racuszki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też już dawno, ich nie robiłam Krysiu :)

      Usuń
  3. Jakie grubiutkie :) Uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie przed chwilą, w oparciu o podany przepis podjąłem się wykonania tego specjału. Zwykle tylko byłem zjadaczem tego smakołyku, ale nigdy sam nie próbowałem go sporządzić. Pochwalę się po upieczeniu. Już leci mi ślinka.

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)