piątek, 5 sierpnia 2016

Ciasto pomarańczowe


Łatwe, szybkie i do tego przepyszne ciasto, oczaruje każdego bo smakuje rewelacyjnie.
Przygotowałam ciasto z wiórkami  pomarańczowymi, które otzymałam od Sempre .pl
Zapraszam do odwiedzenia sklepu internetowego, gdzie można kupić dużo fajnych i smacznych produktów w przystępnej cenie.cukieteria.pl
Miałam przyjemność wiele razy testować produkty tej firmy i nigdy się nie zawiodłam.

                                                       Ciasto pomarańczowe













Składniki :
Biszkopt kawowy
jajka- 7 szt
cukier -1 szklanka
mąka -1 szklanka
proszek do pieczenia -1 łyżeczka
kakao -2 łyżki
Masa budyniowa :
sok Kubuś - 900 ml
budyń śmietankowy - 3 opak  bez cukru
Pianka śmietankowa :
śmietana kremówka 36 % - 1,5 szkl
galaretka agrestowa - 1 opak
woda gotowana - 1 szkl
Dodatkowo  :
wiórki pomarańczowe do posypania ciasta
Przygotowanie :
Biszkopt
 Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach 37x25,   piec 35 minut w 175 stop.
Ciasto przekroić wzdłuż na pół.
Masa budyniowa :
Do wysokiego naczynia ,  wsypać proszek budyniowy, wlać szklankę soku, dokładnie wymieszać.
Pozostały sok przelać do garnka, zagotować.
Rozrobiony proszek budyniowy, wlać na gotujący sok, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania masy budyniowej.
Gorącą masę budyniową wylać na pierwszą połowę biszkoptu, przykryć drugą połową ciasta.
Galaretkę rozpuścić mieszając w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego ale płynnego stężenia.
Pianka śmietankowa :
Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodawać po łyżce galaretki, dalej ubijać.
Wyłożyć śmietanę na ciasto, obsypać wierzch ciasta wiórkami pomarańczowymi , odstawić do lodówki.

9 komentarzy :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)