Zebra
SKŁADNIKI:
jajka - 5 szt
cukier - 3/4 szkl
kakao - 2 łyżki
mąka - 3 szkl
olej - 1 szkl
woda ciepła -1 szkl
proszek do pieczenia- 0,5 opak
cukier puder
tłuszcz do formy
PRZYGOTOWANIE:
Białka oddzielić od żółtek.
Ubić białka z cukrem na sztywną pianę.
Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, dalej ubijać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do miski.
Następnie po jednej łyżce dodawać do piany, olej , mąkę i wodę delikatnie mieszać do wyczerpania składników.
Masę podzielić na 2 części, do jednej części dodać kakao, wymieszać.
Tortownicę natłuścić tłuszczem.
Wykładać masę do tortownicy po 2 łyżki na przemian, raz jasna i ciemna.
Powtarzać czynność do wyczerpania składników.
Piec w nagrzanym piekarniku do 160 stop, przez 20 minut.
Następnie podkręcić piekarnik do 180 stop. i piec jeszcze przez ok.30 minut.
Ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.
Ubić białka z cukrem na sztywną pianę.
Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, dalej ubijać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do miski.
Następnie po jednej łyżce dodawać do piany, olej , mąkę i wodę delikatnie mieszać do wyczerpania składników.
Masę podzielić na 2 części, do jednej części dodać kakao, wymieszać.
Tortownicę natłuścić tłuszczem.
Wykładać masę do tortownicy po 2 łyżki na przemian, raz jasna i ciemna.
Powtarzać czynność do wyczerpania składników.
Piec w nagrzanym piekarniku do 160 stop, przez 20 minut.
Następnie podkręcić piekarnik do 180 stop. i piec jeszcze przez ok.30 minut.
Ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.
Ciasto wygląda bardzo smacznie i ciekawie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :)
UsuńBardzo lubię zebrę, mniam
OdpowiedzUsuńBo to proste i smaczne ciasto :)
UsuńDawno zebry nie piekłam. Do kawy idealna :)
OdpowiedzUsuńWarto upiec Krysiu , bo smakuje rewelacyjnie :)
UsuńŚwietnie wygląda ;)
OdpowiedzUsuń