niedziela, 21 sierpnia 2016

Knedle ze śliwkami

Na obiad możemy przygotować, bardzo pyszne knedle ze śliwkami.
Takie knedle można zrobić z różnymi owocami sezonowymi.

                                                                 Knedle ze śliwkami







Składniki :
Ciasto ziemniaczane
ziemniaki po ugotowaniu - 1,50 kg
jajka -2 szt
mąka - 2 i 1/2 szkl razem z podsypywaniem
sól szczypta
Nadzienie
śliwki - 44 szt   ( wyszło 44 knedle )
Do polania :
śmietana 18 %
cukier
Dodatkowo :
do posypania cynamon
Przygotowanie :
Ziemniaki ostudzone, zmielić w maszynce.
Do ziemniaków dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto.
Z ciasta wałkować wałki, jak na kopytka, odcinać kawałki ciasta.
Formować w dłoniach kulki orzecha włoskiego lub większe niż kto woli.
Lekko spłaszczać kulki, nakładać po jednej śliwce, dobrze zlepiać.
Od razu gotować we wrzącej i osolonej wodzie.
Jak knedle wypłyną na wierzch gotować jeszcze przez 3 minuty.
Wybierać łyżką cedzakową.
Śmietanę wymieszać z cukrem, polewać knedle, posypać cynamonem.
Smacznego !


11 komentarzy :

  1. Danusiu pyszne knedle. Dawno nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam :) Muszę to nadrobić !

    OdpowiedzUsuń
  3. Danusiu ale mi smaku narobiłaś, wieki knedli nie jadłam a tak bardzo je lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smaki jesieni, knedle musza byc obowiązkowo

    OdpowiedzUsuń
  5. Knedle moje ulubione danie.Cze
    Kam na śliwki jak mi dojrzewają na dzialce.Albo z cynamonem i cukrem albo ze smietana.Pychota.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zazwyczaj robię takie knedle serowe ale te ziemniaczane też są pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)