Na obiad możemy przygotować, bardzo pyszne knedle ze śliwkami.
Takie knedle można zrobić z różnymi owocami sezonowymi.
Knedle ze śliwkami
Składniki :
Ciasto ziemniaczane
ziemniaki po ugotowaniu - 1,50 kg
jajka -2 szt
mąka - 2 i 1/2 szkl razem z podsypywaniem
sól szczypta
Nadzienie
śliwki - 44 szt ( wyszło 44 knedle )
Do polania :
śmietana 18 %
cukier
Dodatkowo :
do posypania cynamon
Przygotowanie :
Ziemniaki ostudzone, zmielić w maszynce.
Do ziemniaków dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto.
Z ciasta wałkować wałki, jak na kopytka, odcinać kawałki ciasta.
Formować w dłoniach kulki orzecha włoskiego lub większe niż kto woli.
Lekko spłaszczać kulki, nakładać po jednej śliwce, dobrze zlepiać.
Od razu gotować we wrzącej i osolonej wodzie.
Jak knedle wypłyną na wierzch gotować jeszcze przez 3 minuty.
Wybierać łyżką cedzakową.
Śmietanę wymieszać z cukrem, polewać knedle, posypać cynamonem.
Smacznego !
Danusiu pyszne knedle. Dawno nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńTo koniecznie Małgosiu musisz zrobić :)
UsuńBardzo smakowicie wyszły :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńDawno nie jadłam :) Muszę to nadrobić !
OdpowiedzUsuńKoniecznie trzeba zrobić :)
UsuńDanusiu ale mi smaku narobiłaś, wieki knedli nie jadłam a tak bardzo je lubię :-)
OdpowiedzUsuńPyszne knedelki kochana:)
OdpowiedzUsuńSmaki jesieni, knedle musza byc obowiązkowo
OdpowiedzUsuńKnedle moje ulubione danie.Cze
OdpowiedzUsuńKam na śliwki jak mi dojrzewają na dzialce.Albo z cynamonem i cukrem albo ze smietana.Pychota.Pozdrawiam :)
zazwyczaj robię takie knedle serowe ale te ziemniaczane też są pycha :)
OdpowiedzUsuń