Drożdżowe bułeczki z malinami, do tego szklanka mleka i nic więcej już nie potrzeba.
Przepis zaczerpnięty z internetu.
Bułeczki drożdżowe z malinami
Składniki:
Rozczyn:
mąka - 2 łyżki
mleko - 4 łyżki
drożdże - 14 g
Ciasto:
mąka pszenna - 2 szkl i 1 łyżka
mleko - 3/4 szkl
cukier - 3 łyżki
jajko - 1 szt
żółtko - 1 szt
sól-szczypta
masło - 60 g
Kruszonka:
cukier - 5 łyżek
cukier waniliowy - 1 łyżka
masło - 60 g
mąka pszenna - 0,5 szkl
Dodatkowo:
maliny
jajko do posmarowania bułek
Sposób przygotowania:
Mleko lekko podgrzać, dodać cukier wymieszać.
Rozczyn:
Do miski pokruszyć drożdże, dodać ze 4 łyżki mleka i 2 łyżki mąki, dokładnie rozetrzeć, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto:
Do pozostałego mleka dodać żółtko i całe jajko, wymieszać.
Masło przełożyć do rondla rozpuścić, ostudzić.
Do miski wysypać mąkę, zrobić dołek, dodać rozczyn, mleko z jajkami i rozpuszczone masło, oraz szczyptę soli, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić.
Ciasto ma być gładkie i elastyczne i nie powinno kleić się do rąk.
Przykryć ciasto ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie znów zagnieść i podzielić na 8 równych części.
Uformować bułeczki, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, do podwojenia objętości.
Następnie za pomocą szklanki, zrobić dnem wgłębienie w każdej bułce.
Do wgłębienia wkładać maliny.
Białko jajka roztrzepać widelcem, posmarować nim bułki.
Kruszonka:
Masło roztopić, ostudzić, wymieszać z cukrem i mąką, dobrze rozetrzeć palcami na kruszonkę.
Posypać bułeczki kruszonką.
Wkładamy drożdżówki do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 25 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Ależ smakowite bułeczki, narobiłaś mi smaka
OdpowiedzUsuńZ malinami muszą być przepyszne:) częstuję się jedną :)
OdpowiedzUsuńTakie bułeczki są pyszne i na drugie śniadanko zabierałabym ze sobą zawsze :-)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :) Mniamm.
OdpowiedzUsuń