Pszenne bułeczki z ziarnami
Otrzymałam mega paczkę od firmy PLENUS gdzie było mnóstwo smakowitych przypraw, ziaren i bakalii.
Dlatego więc postanowiłam wypróbować ziarenka słonecznika i pestki dyni na bułeczkach.
Bułeczki pszenne wyszły bardzo smaczne i puszyste.
Ja zawsze lubię, w pieczywie jak coś chrupie i te bułeczki z tymi ziarnami i pestkami to to, co lubię.
Bułki możemy podawać na śniadanie czy kolację z wędlinką lub serem.
Zachęcam wszystkich do odwiedzania sklepu internetowego PLENUS
Składniki:
rozczyn
drożdże świeże - 20 g
mąka -1 łyżka
szczypta soli
woda ciepła - 20 ml
Ciasto drożdżowe :
woda ciepła - 250 ml
olej - 3 łyżki
mleko - 5,5 łyżki
mąka pszenna - 4 szkl
cukier - 1 łyżka
sól 7,5 g
tłuszcz do formy
jajko do posmarowania bułeczek - 1 szt
ziarna słonecznika firmy Plenus
pestki dyni firmy Plenus
Przygotowanie:
zaczyn:
Drożdże pokruszyć do miski, dodać sól i ciepłą wodę dokładnie rozmieszać.
Następnie dodać mąkę, wymieszać, przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
Po tym czasie dodać do mąki rozczyn i pozostałe składniki, oprócz ziaren, zagnieść ciasto, wyrabiać kilka minut.
Odstawić do wyrośnięcia, przykryte ciasto w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
Następnie jeszcze raz przez chwilę ugnieść ciasto i podzielić na części.
Z każdej części uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć bułki na wysmarowanej tłuszczem blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami słonecznika i pestkami dyni.
Przykryć ściereczką odstawić na 25 minut do wyrośnięcia.
Włożyć blachę z bułkami do nagrzanego do 180 stop, piec przez ok.20 minut.
Drożdże pokruszyć do miski, dodać sól i ciepłą wodę dokładnie rozmieszać.
Następnie dodać mąkę, wymieszać, przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
Po tym czasie dodać do mąki rozczyn i pozostałe składniki, oprócz ziaren, zagnieść ciasto, wyrabiać kilka minut.
Odstawić do wyrośnięcia, przykryte ciasto w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
Następnie jeszcze raz przez chwilę ugnieść ciasto i podzielić na części.
Z każdej części uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć bułki na wysmarowanej tłuszczem blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami słonecznika i pestkami dyni.
Przykryć ściereczką odstawić na 25 minut do wyrośnięcia.
Włożyć blachę z bułkami do nagrzanego do 180 stop, piec przez ok.20 minut.
Na sniadanie, niedzielne, leniwe...jak znalazł ;)
OdpowiedzUsuńbardzo smacznie wyglądają te bułeczki :)
OdpowiedzUsuńDanusiu wspaniałe bułeczki, a współpraca bardzo fajna :-)
OdpowiedzUsuńdomowe najlepsze :) Pycha !
OdpowiedzUsuń