poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Tort śmietankowo czekoladowy

Torcik przygotowany dla najmłodszych z dużo ilością cukierków i rurkami z białej czekolady, cukierki i rurki otrzymałam od SEMPRE, za co ślicznie dziękuję.
Taki tort można przygotować dla dziecka na urodziny.


                                                         Tort śmietankowo czekoladowy








Składniki :
Biszkopt
jajka - 7 szt
cukier - 1 szkl
mąka - 1 szkl
olej - 2 łyżki
kakao - 3 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Krem
400 ml śmietana 36 %
650 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 - łyżka żelatyny
3 łyżki wrzącej wody
Dodatkowo :
lentilki
rurki białe czekoladowe
Poncz :
0,5 szkl gotowanej i ostudzonej wody
1 - łyżeczka cukru
sok z cytryny
Przygotowanie :
Biszkopt:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić pianę na sztywno, dodać cukier dalej ubijać.
Następnie miksując dodawać po jednym żółtku i olej, zmiksować.
Na samym końcu dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem, ostrożnie wymieszać łyżką.
Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy, o wymiarach 27 cm.
Piec przez ok.30 minut w 180 stop.
Wyjąć biszkopt z tortownicy, ostudzić, przekroić na 3 blaty.
Krem :
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie, ostudzić.
Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno.
Do ubitej kremówki dodawać po łyżce serka , dalej ubijać.
Następnie powoli wlewać płynną żelatynę do śmietany, cały czas ubijać.
Poncz :
Wymieszać wszystkie składniki ponczu.
Składanie tortu :
Pierwszy blat nasączyć ponczem, wyłożyć porcję kremu, rozsmarować.
Tak postąpić z drugim i trzecim blatem .
Wierzch i boku tortu posmarować kremem,  obłożyć rurkami czekoladowymi,
 tort związać wstążką.
Wierzch tortu udekorować lentilkami, odstawić do lodówki na kilka godzin, lub całą noc.

9 komentarzy :

  1. Danusia pyszny i piękny tort zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny torcik .Świetna dekoracja i na pewno pyszny.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sama bym chciała taki torcik na urodziny ;) :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda, wspaniały torcik Danusiu

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię takie torty związane kokardką, z utworzoną ciasteczkową obwolutą :_)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mi niestety lentilki w trakcie nocy matowieją i tracą kolor :( ma Pani na to rade ? Oprócz strojenia bezpośrednio przed podaniem,bo tort chce zrobić dla znajomego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam
      No nie bardzo mogę tu coś poradzić, najlepiej kłaść bezpośrednio na tort. Pozdrawiam

      Usuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)