Torcik przygotowany dla najmłodszych z dużo ilością cukierków i rurkami z białej czekolady, cukierki i rurki otrzymałam od SEMPRE, za co ślicznie dziękuję.
Taki tort można przygotować dla dziecka na urodziny.
Tort śmietankowo czekoladowy
Składniki :
Biszkopt
jajka - 7 szt
cukier - 1 szkl
mąka - 1 szkl
olej - 2 łyżki
kakao - 3 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Krem
400 ml śmietana 36 %
650 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 - łyżka żelatyny
3 łyżki wrzącej wody
Dodatkowo :
lentilki
rurki białe czekoladowe
Poncz :
0,5 szkl gotowanej i ostudzonej wody
1 - łyżeczka cukru
sok z cytryny
Przygotowanie :
Biszkopt:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić pianę na sztywno, dodać cukier dalej ubijać.
Następnie miksując dodawać po jednym żółtku i olej, zmiksować.
Na samym końcu dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem, ostrożnie wymieszać łyżką.
Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy, o wymiarach 27 cm.
Piec przez ok.30 minut w 180 stop.
Wyjąć biszkopt z tortownicy, ostudzić, przekroić na 3 blaty.
Krem :
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie, ostudzić.
Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno.
Do ubitej kremówki dodawać po łyżce serka , dalej ubijać.
Następnie powoli wlewać płynną żelatynę do śmietany, cały czas ubijać.
Poncz :
Wymieszać wszystkie składniki ponczu.
Składanie tortu :
Pierwszy blat nasączyć ponczem, wyłożyć porcję kremu, rozsmarować.
Tak postąpić z drugim i trzecim blatem .
Wierzch i boku tortu posmarować kremem, obłożyć rurkami czekoladowymi,
tort związać wstążką.
Wierzch tortu udekorować lentilkami, odstawić do lodówki na kilka godzin, lub całą noc.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Cudowny torcik kochana :-)
OdpowiedzUsuńDanusia pyszny i piękny tort zrobiłaś :)
OdpowiedzUsuńPiękny torcik .Świetna dekoracja i na pewno pyszny.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSama bym chciała taki torcik na urodziny ;) :)
OdpowiedzUsuńPiękny torcik Danusiu:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, wspaniały torcik Danusiu
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie torty związane kokardką, z utworzoną ciasteczkową obwolutą :_)
OdpowiedzUsuńMi niestety lentilki w trakcie nocy matowieją i tracą kolor :( ma Pani na to rade ? Oprócz strojenia bezpośrednio przed podaniem,bo tort chce zrobić dla znajomego
OdpowiedzUsuńWitam
UsuńNo nie bardzo mogę tu coś poradzić, najlepiej kłaść bezpośrednio na tort. Pozdrawiam