niedziela, 9 kwietnia 2017

Keks świąteczny

Keks z bakaliami, to wyjątkowo świąteczne ciasto, jest szybki i bardzo łatwy do przygotowania.
Takiego ciasta nie może zabraknąć na świątecznym stole.
Skórkę pomarańczową i inne produkty otrzymałam od firmy VOG ,bardzo dziękuję :)


                                                                    Keks świąteczny












Składniki :
Ciasto :
150 g cukru
sól- szczypta
5- jajka
250- g mąki
masło - 250g
aromat cytrynowy
bakalie - 1 szkl
1,5  łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier
0,5 szkl cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
skórka pomarańczowa - 1 opak
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka jaj utrzeć do białości z cukrem, następnie dodawać pokrojone masło i aromat cytrynowy, dalej ucierać.
Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać do masy żółtkowej, utrzeć.
Bakalie oprószyć mąkę, przełożyć do ciasta, wymieszać.
Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę, przełożyć do ciasta, ostrożnie wymieszać.
Formę keksową o wymiarach 10 × 28 cm wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, wylać ciasto
Piec w 180 stop, przez około 60 minut
Lukier
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny.
Gotowe ciasto polać lukrem, posypać skórką pomarańczową.

6 komentarzy :

  1. Rewelacyjny keks - bardzo lubię :) Dużo bakalii musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie piekłam keksa, a bardzo lubię to ciacho. Z takimi ilościami bakalii trudno mu się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)