środa, 19 kwietnia 2017

Bigos z kapusty pekińskiej

Bigos w smaku przypomina bigosik z młodej kapusty, jest słodko kwaśny,idealny na różne okazje, prosty i szybkiw przygotowaniu.
Przepis otrzymałam od koleżanki.

                                                            Bigos z kapusty pekińskiej









Składniki : 
 kapusta pekińska - 1 szt duża
 czosnek - 1 ząbek 
kiełbasa cienka -1 pętko
pieczarki - 0,5 kg
papryka - 3 szt
cebula - 5 szt
ogórki kiszone - 5 szt
keczup pikantny 280 g
Kuleczki :
mięso mielone - 600 g
jajko - 1 szt
bułka tarta - 2 łyżki
sól i pieprz
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie :
Kapustę pekińską, pokroić, przełożyć do garnka, podlać małą ilością wody, posolić, dusić na wolnym ogniu.
Ogórki kiszone i kiełbasę pokroić w paseczki.
Cebulę obrać, pieczarki umyć, osączyć i pokroić w plasterki.
Papryki opłukać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski.
Wszystkie składniki przesmażyć oddzielnie na tłuszczu, dodać do kapusty, razem z czosnkiem, poddusić.
Z mielonego mięsa, formować małe kulki, obtaczać w tartej bułce, smażyć na złoty kolor, przełożyć do reszty składników, dodać keczup, przyprawić przyprawami do smaku, chwilę poddusić.
Smacznego !

2 komentarze :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)