środa, 1 sierpnia 2012

Gołąbki w kapuście pekińskiej


Gołąbki w kapuście pekińskiej 


  • kapusta pekińska -1 główka
  • mięso mielone -250 g
  • ryż -1 saszetka
  • cebula -1 szt
  • sól i pieprz
  • tłuszcz
  • sos do spaghetti -1 słoik
  • PRZYGOTOWANIE:
    Oddzielić liście od kapusty pekińskiej,umyć, osączyć, zalać liście wrzącą wodą, odstawić na 3 minuty, odlać, osączyć, z liści przyciąć białe części. Ryż opłukać, osączyć, włożyć do wrzącej i osolonej wody, gotować do miękkości. Ugotowany ryż odcedzić, osączyć na sicie, ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Mięso mielone wymieszać z ryżem, cebulą, solą i pieprzem. Na liściach kapusty pekińskiej nakładać farsz, zwijać gołąbki. Układać gołąbki na brytfannie wysmarowanej tłuszczem, zalać sosem do grilla, przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w 180 stop. Przed końcem pieczenia, zdjąć folię aluminiową i piec jeszcze 10 minut.

1 komentarz :