Gdy tylko pojawią się truskawki, zabieram się do przygotowania , różnych ciast, knedli i koktajli.
Knedle z truskawkami
Składniki:
Nadzienie:
truskawki - 750 g
cukier - 1 łyżka
Sos :
śmietana 24 %- 150 ml
ser biały - 2 łyżki
cukier - 2 łyżki
Ciasto ziemniaczane :
ugotowane ziemniaki - 1 kg
mąka pszenna - 320 g
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
sól - szczypta
jajka - 1 szt
Sposób przygotowania:
Nadzienie:
Truskawki obrać z szypułek, umyć, osączyć.
Wymieszać truskawki z cukrem.
Sos:
Śmietanę przelać do miski, dodać cukier i ser, zmiksować.
Ciasto ziemniaczane:
Ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce, dodać obie mąki , jajka , zagnieść ciasto.
Odrywać z ciasta małe kawałki, formując placuszki, nakładać na każdy po jednej truskawce, dobrze zlepiać, uformować kulkę.
Knedle wrzucić do wrzącej i osolonej wody, gdy wypłyną na wierzch , gotować jeszcze na wolnym ogniu 4 minuty.
Wybierać knedle łyżką cedzakową, na talerze.
Podawać polane sosem śmietanowym.
Danusiu ale mi narobiłaś apetytu :-) oj zjadłabym ze smakiem :-)
OdpowiedzUsuńW tym roku jeszcze nie jadłam knedli. Muszę to zmienić:)
OdpowiedzUsuńWitam Cie Danusiu- jutro zrobię knedle wg Twojego przepisu- i wiesz, tak z wielką przyjemnością oglądam Twoje propozycje i przepisy- jesteś prawdziwie utalentowana Danusiu. Ja tylko pojedyncze sztuki spróbuję zrobić i uczyć się od Ciebie. Pozdrawiam Cię i wielkie wyrazy uznania. Danusia
OdpowiedzUsuńDziękuję za takie ciepłe słowa.
UsuńPozdrawiam