środa, 3 czerwca 2015

Knedle z truskawkami

Gdy tylko pojawią się truskawki, zabieram się do przygotowania , różnych ciast, knedli i koktajli.


Knedle z truskawkami






Składniki:
Nadzienie:
truskawki - 750 g
cukier - 1 łyżka
Sos :
śmietana 24 %- 150 ml
ser biały - 2 łyżki
cukier - 2 łyżki
Ciasto ziemniaczane :
ugotowane ziemniaki - 1 kg
mąka pszenna - 320 g
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
sól - szczypta
jajka - 1 szt
Sposób przygotowania:
Nadzienie: 
Truskawki obrać z szypułek, umyć, osączyć. 
Wymieszać truskawki z cukrem. 
Sos: 
Śmietanę przelać do miski, dodać cukier i ser, zmiksować. 
Ciasto ziemniaczane:
 Ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce, dodać obie mąki , jajka , zagnieść ciasto.
 Odrywać z ciasta małe kawałki, formując placuszki, nakładać na każdy po jednej truskawce, dobrze zlepiać, uformować kulkę. 
Knedle wrzucić do wrzącej i osolonej wody, gdy wypłyną na wierzch , gotować jeszcze na wolnym ogniu 4 minuty. 
Wybierać knedle łyżką cedzakową, na talerze. 
Podawać polane sosem śmietanowym. 

4 komentarze :

  1. Danusiu ale mi narobiłaś apetytu :-) oj zjadłabym ze smakiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. W tym roku jeszcze nie jadłam knedli. Muszę to zmienić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam Cie Danusiu- jutro zrobię knedle wg Twojego przepisu- i wiesz, tak z wielką przyjemnością oglądam Twoje propozycje i przepisy- jesteś prawdziwie utalentowana Danusiu. Ja tylko pojedyncze sztuki spróbuję zrobić i uczyć się od Ciebie. Pozdrawiam Cię i wielkie wyrazy uznania. Danusia

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)