niedziela, 28 lutego 2016
Kruche ciasteczka z dżemem
Bardzo kruche i smaczne ciasteczka, przekładane dżeme wiśniowym, do kawusi.
Przepis zaczerpnięty z bloga źródło tutaj
Kruche ciasteczka z dżemem
Składniki :
mąka - 2 szkl
żółtka jaj - 2 szt
masło - 200 g
cukier puder - 100 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
cukier waniliowy - 1 opak
dżem wiśniowy
Dodatkowo:
cukier puder do posypania ciasteczek
Przygotowanie :
Wysypać mąkę na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, posiekać.
Następnie zrobić dołeczek, dodać żółtka jaj, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
Szybko zagnieść ciasto.
Włożyć ciasto do torebki foliowej i odstawić na 2 godziny do lodówki.
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, trochę grubiej niż u mnie, podsypując delikatnie mąką.
Wykrawać foremkami ciasteczka, mniejsze i większe.
Układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop. przez ok. 12 minut.
Ciastka po upieczeniu ostudzić, przełożyć dżemem wiśniowym lub marmoladą.
Bierzemy większe ciastko, nakładamy na środek trochę dżemu i przykrywamy mniejszym ciastkiem, lekko dociskając.
Gotowe ciastka oprószyć cukrem pudrem.
Ja robiłam serduszka i gwiazdki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Pyszne i pomysłowe ciasteczka Danusiu :) porywam jedno :)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować :)
UsuńJak ja lubię kruche ciasteczka - pyszności i w dodatku w moich ulubionych kształtach ;) serduszko i gwiazdka :)
OdpowiedzUsuńDanusiu cudowne ciasteczka, bardzo lubię je piec :-)
OdpowiedzUsuń