czwartek, 3 marca 2016

Mazurek pełen bakalii

Wiele osób, nie wyobraża sobie świąt Wielkanocnych bez mazurka.
Mazurki przygotowujemy z różnych ciast  biszkoptowe, marcepanowe, kruche.
Ja przygotowałam z ciasta kruchego z ananasem i bakaliami, polany lukrem ze śmietany.
Wierzch mazurków, można też pokryć różnymi masami np. orzechową czy kajmakową i udekorować je bakaliami lub owocami.
Kto jeszcze nigdy nie piekł mazurka, niech spróbuje, bardzo pyszne ciasto.



                                                                  Mazurek pełen bakalii








Składniki:
Ciasto
mąka krupczatka - 500 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
cukier - 1/2 szkl
margaryna - 250 g
żółtka jaj - 4 szt
śmietana - 1 łyżka ( dodać tyle śmietany aby połączyły się składniki )
Dodatkowo :
1,5 szkl bakalii
ananasy - 1 puszka
wiórki kokosowe - 2 łyżki
Lukier :
śmietana - 1 szkl
cukier - 1 szkl
spirytus - 1 łyżka
Dekoracja :
migdały
śliwki suszone
morele suszone
Sposób przygotowania:
Ciasto: 
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wysypać na stolnicę. 
Dodać pokrojoną na kawałki margarynę, posiekać z mąką. 
Żółtka jaj utrzeć z cukrem, dodać do mąki, posiekać wszystko razem. 
Zagnieść szybko ciasto, dodając śmietanę. 
Ciasto włożyć do foliowej torebki, odstawić do lodówki na całą noc. 
Na drugi dzień 2/3 ciasta rozłożyć na brytfance, ananasy odlać z zalewy, pokroić na połówki, ułożyć na cieście. 
Bakalie wyłożyć na ananasy, zetrzeć resztę ciasta na tarce o dużych otworach na bakalie. 
Piec około 40 minut w 180 stop. na złoty kolor. 
Lukier: 
Śmietanę przełożyć do rondla, dodać cukier zagotować, po czym dodać spirytus lub wódkę i ucierać do zgęstnienia lukru. 
Na wystudzone ciasto , wylać przygotowany lukier. 
Gdy lukier zastygnie posypać wiórkami kokosowymi.

6 komentarzy :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)