Wiele osób, nie wyobraża sobie świąt Wielkanocnych bez mazurka.
Mazurki przygotowujemy z różnych ciast biszkoptowe, marcepanowe, kruche.
Ja przygotowałam z ciasta kruchego z ananasem i bakaliami, polany lukrem ze śmietany.
Wierzch mazurków, można też pokryć różnymi masami np. orzechową czy kajmakową i udekorować je bakaliami lub owocami.
Kto jeszcze nigdy nie piekł mazurka, niech spróbuje, bardzo pyszne ciasto.
Mazurek pełen bakalii
Składniki:
Ciasto
mąka krupczatka - 500 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
cukier - 1/2 szkl
margaryna - 250 g
żółtka jaj - 4 szt
śmietana - 1 łyżka ( dodać tyle śmietany aby połączyły się składniki )
Dodatkowo :
1,5 szkl bakalii
ananasy - 1 puszka
wiórki kokosowe - 2 łyżki
Lukier :
śmietana - 1 szkl
cukier - 1 szkl
spirytus - 1 łyżka
Dekoracja :
migdały
śliwki suszone
morele suszone
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wysypać na stolnicę.
Dodać pokrojoną na kawałki margarynę, posiekać z mąką.
Żółtka jaj utrzeć z cukrem, dodać do mąki, posiekać wszystko razem.
Zagnieść szybko ciasto, dodając śmietanę.
Ciasto włożyć do foliowej torebki, odstawić do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień 2/3 ciasta rozłożyć na brytfance, ananasy odlać z zalewy, pokroić na połówki, ułożyć na cieście.
Bakalie wyłożyć na ananasy, zetrzeć resztę ciasta na tarce o dużych otworach na bakalie.
Piec około 40 minut w 180 stop. na złoty kolor.
Lukier:
Śmietanę przełożyć do rondla, dodać cukier zagotować, po czym dodać spirytus lub wódkę i ucierać do zgęstnienia lukru.
Na wystudzone ciasto , wylać przygotowany lukier.
Gdy lukier zastygnie posypać wiórkami kokosowymi.
Piękny mazurek, wygląda obłędnie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńWygląda pysznie
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
I tak smakuję :)
UsuńNa bogato :D
OdpowiedzUsuńNa taki mazurek to bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuń