niedziela, 13 marca 2016

Bogracz

Bogracz to typowa potrawa węgierska, gotowana w specjalnym kociołku, nad ogniskiem.
Ja moją zupę gotowałam w garnku na gazie, zupa jest bardzo pikantna.
Uwielbiam taką zupę z dodatkiem lanych kluseczek

                                                                  Bogracz


       
                                             





Składniki :
wołowina - 1 kg
papryka czerwona - 1 szt
papryka żółta - 1 szt
cebula - 2 szt
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
marchewka - 2 szt
seler - 0,5 szt 
pietruszka - 1 szt
pomidory - 2 szt
czosnek - 1 ząbek
ziele angielskie - 3 ziarna
liście laurowe - 3 szt
ziemniaki - 4 szt
tłuszcz
papryka w proszku ostra - 1 łyżeczka
papryka słodka - 1,5 łyżki
woda - 1,5 l
sól i pieprz
natka pietruszki
Kluski
jajko - 1 szt
mąka - 3 łyżki
woda - 3 łyżki
sól - szczypta
Przygotowanie :
Warzywa obrać, opłukać, pokroić w kostkę.
Cebulę przesmażyć na tłuszczu.
Mięso umyć, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać podsmażoną cebulę, chwilę poddusić.
Przełożyć mięso do garnka, zalać gorącą wodą, dodać przyprawy gotować.
Warzywa , przełożyć na patelnię, podsmażyć, dodać do mięsa, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gotować .
Gdy mięso jest już półmiękkie, dodać ziemniaki, gotować.
Kluseczki:
Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, sól i wodę, dobrze wyrobić, aby nie było grudek.
Malutkim strumieniem wlewać kluski lane, na gotuącą zupę, zagotować.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać zupę gorącą, posypaną natką pietruszki.
Smacznego !

10 komentarzy :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)