Na niedzielny obiadek, polecam pieczonego kurczaka cytrynowego z ziemniakami.
Kurczak cytrynowy
Składniki :
2 podwójne piersi kurczaka
łyżka suszonego tymianku i bazylii
sok z cytryny
sól i pieprz
oliwa - 3 łyżki
Przygotowanie :
Filety rozciąć , oczyścić z kostek i błonek , opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Następnie natrzeć sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
Do miski wlać oliwę, dodać bazylię suszoną i tymianek, wymieszać.
Mięso dobrze natrzeć marynatą, włożyć do woreczka , zawiązać i odstawić na 3 godziny, lub na całą noc do lodówki.
Na godzinę przed pieczeniem, wyjąć mięso z lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180 stop, piec 45 minut.
Danusiu pyszny obiadek przygotowałaś :-)
OdpowiedzUsuńMusi być bardzo smakowity taki kuczaczek, zapamiętuje do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńpyszny, aromatyczny i prosty kurczak :)
OdpowiedzUsuń