niedziela, 6 marca 2016

Kurczak cytrynowy

Na niedzielny obiadek, polecam pieczonego kurczaka cytrynowego z ziemniakami. 

                                                                Kurczak cytrynowy 





Składniki :
2 podwójne piersi kurczaka
łyżka suszonego tymianku  i bazylii
sok z cytryny
sól i pieprz
oliwa - 3 łyżki
Przygotowanie :
Filety rozciąć , oczyścić z kostek i błonek , opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Następnie natrzeć sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
Do miski wlać oliwę, dodać bazylię suszoną i tymianek, wymieszać.
Mięso dobrze natrzeć marynatą, włożyć do woreczka , zawiązać i odstawić na 3 godziny, lub na całą noc do lodówki.
Na godzinę przed pieczeniem, wyjąć mięso z lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180 stop, piec 45 minut.

3 komentarze :

  1. Danusiu pyszny obiadek przygotowałaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być bardzo smakowity taki kuczaczek, zapamiętuje do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszny, aromatyczny i prosty kurczak :)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)