Znalazłam szybki sposób, na foremki, po zjedzeniu bombonierki, schowałam sobie pudełeczko i pomyślałam, że go wykorzystam na czekoladki.
Dobrze się też złożyło , bo dostałam propozycję współpracy z Cukieteria.pl i wybrałam sobie czekolady do testowania.
Składniki :
gorzka czekolada 150 g
ajerkoniak - 20 ml
biała polewa - 40 g
frużelina jagodowa - 1 łyżka
Przygotowanie :
Do garnuszka wsypać 50 g czekolady, rozpuścić czekoladę nad parą wodną.
Za pomocą pędzelka wysmarować czekoladą , dno i boki foremek, odstawić do lodówki do stężenia.
W tym czasie przygotować nadzienie.
Do metalowego garnuszka wlać ajerkoniak, dodać białą polewę, mieszając nad parą wodną, doprowadzić do rozpuszczenia polewy i połączenia składników, ostudzić.
Następnie nadzienie nałożyć w czekoladowe wgłębienie, wstawić do lodówki.
Rozpuścić pozostałą czekoladę, ostudzić, zalać wierzch czekoladek, odstawić do całkowitego stężenia.
Ostrożnie wyjmować czekoladki z foremek.
Ja nie miałam sylikonowych foremek, więc zrobiłam je w plastikowej foremce.
Do przygotowania takich czekoladek wykorzystałam czekoladę deserową i polewę białą.
Opis czekolady deserowej gorzkiej
Smak:niepowtarzalny, intensywny, gorzki i aksamitny smak.
Skład: miazga kakaowa; cukier; proszek kakaowy nat. o obniżonej zawartości tłuszczu; emulgator: lecytyna sojowa; naturalna wanilia.
Min. kakao 70,4 %
Min. mleko ~~ 0 % ( może zawierać śladowe ilości białek)
Czekolada jest w postaci niedużych pastylek, więc bardzo dobrze się rozpuszcza.
Idealna do tworzenia dekoracji, fondue, oraz robienia pralin.
Bardzo smaczna, w 100 % orginalna, nadaje się również do zrobienia czekolady gorącej po dodaniu mleka.
Polecam wszystkim tą czekoladę, bo można wyczarować z niej czekoladowe cudeńka.
Czekolada Callebaut posiada status kuwertury czekoladowej co oznacza, iż zawiera więcej masła kakaowego (min. 32-39%), co w połączeniu z obróbką termiczną nadaje kuwerturze połysk, łagodny i długo utrzymujący się smak oraz charakterystyczny trzask przy łamaniu.
Polewa BAKELS NON TEMP jest produktem gotowym do użycia bezpośrednio po rozpuszczeniu w kąpieli wodnej lub mikrofalówce - nie wymaga czasochłonnego procesu temperowania.
Skład: cukier, tłuszcz roślinny, olej roslinny, odtłuszczone mleko w proszku, emulgator: lecytyna sojowa, sól, wanilia.
Polewa nadaje się do modelowania dekoracji cukierniczych, nadaje się do napisów, korpusów do pralin, lub rysunków na wyrobach okazjonalnych
Lubię takie polewy z której mogę zrobić masę plastyczną i wykonać z niej różne figurki, lub obłożyć nią tort.
Jestem zachwycona taką polewą, bo można z niej przygotować prawie wszystko.
Zachęcam wszystkich do zapoznania się z ich ofertą na
cukieteria.pl , znajdziecie tam pyszne czekolady i wiele innych dekoracji cukierniczych, oraz akcesoria do pieczenia .
Polecam z czystym sumieniem .
Super. Ekstra słodycze
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńSłodko i pysznie! :-) I domowo! :-)
OdpowiedzUsuńPyszne czekoladki.Zabieram jedną ;)
OdpowiedzUsuń