poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Sałatka z tuńczyka i brokuła


Sałatka jest prosta, szybka i do tego smaczna. 
Tuńczyka otrzymałam od firmy Graal, dziękuję :)


                                                  Sałatka z tuńczyka i brokuła









Składniki:
brokuł mały - 1 szt
pieczarki marynowane - 1 słoik
jajka - 3 szt
1 woreczek ryżu 
tuńczyk w kawałkach w oleju - 1 puszka 
szczypiorek - 1 łyżka
natka pietruszki do dekoracji
Sos:
jogurt grecki  light  - 5 łyżek
czosnek - 1 ząbek
1 łyżeczka oregano
sól, pieprz - do smaku
Przygotowanie :
Brokuła podzielić na różyczki, ugotować  w osolonej wodzie  na półtwardo.
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić .
Ryż  ugotować w lekko osolonym wrzątku, odcedzić i wystudzić.
Tuńczyka odcedzić.
Pieczarki pokroić na kawałki.
Wszystkie składniki przełożyć do miski i przygotować sos.
Sos :
Jogurt grecki przelać do szklanki , dodać przeciśnięty czosnek, oregano, wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
 Polać sałatkę przygotowanym  sosem, wymieszać. 
Udekorować szczypiorkiem i natką pietruszki.
Smacznego :)

16 komentarzy :

  1. Pyszne połączenie smaków :) pozdrawiam Danusiu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak wiosennie się zrobiło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowita sałateczka dla mojego męża bo ja nie przepadam za tuńczykiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszna sałatka w sam raz do lunchboxa :)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)