Przygotowałam lekkie pyszne i łatwe w przygotowaniu cytrynowe ptasie mleczko
Domowe ptasie mleczko
Składniki :
mleko skondensowane niesłodzone - 500 ml
galaretki cytrynowe - 2 opak
woda gotowana - 1 szkl
czekolada deserowa - 200 g
Przygotowanie :
Galaretki rozpuścić w szklance gotowanej wody, ostudzić.
Mocno schłodzone mleko ubić mikserem.
Dodawać po łyżce ostudzonej płynnej galaretki, ciągle miksując.
Wylać piankę do szklanego lub innego naczynia, odstawić na całą noc do lodówki.
Następnie wyjąć pokroić w prostokąty.
Czekoladę w pastylkach przełożyć do garnuszka , roztopić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić.
Zanurzać piankę w ciepłej ale nie gorącej czekoladzie, ułożyć na kratce aż czekolada zastygnie.
Smacznego !
Do polewy ptasiego mleczka użyłam deserowej czekolady włoskiej z Cukieteria pl
Włoska czekolada bardzo wysokiej jakości o łagodnym gorzkim smaku. Produkowana w postaci niedużych pastylek co bardzo ułatwia rozpuszczanie, dozowanie i serwowanie w fontannie. Czekolada w 100% oryginalna .
Charakterystyka:
Smak: wyjatkowo łagodny gorzki smak z delikatną nuta wanilii oraz mleka nadający całości aksamitną fakturę.
Min. kakao: 55 %
Czekolada idealnie nadaje się do sporządzania nadzień, robienia pralin, tworzenia dekoracji i fondue. Po połączeniu z mlekiem powstaje najwyższej jakości wyśmienita gorąca czekolada do picia .
Zapraszam do sklepu internetowego , gdzie można kupić dużo produktów w atrakcyjnych cenach.
Link do sklepu : http://www.cukieteria.pl/ oraz na ich stronkę facebook
ależ pyszności! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńbardzo ciekawy pomysł, nie spodziewałam się że moje ulubione pianki cytrynowy wymagają tak niewiele zachodu ;-) spróbuję może i mnie się uda wyglądają przepysznie
OdpowiedzUsuńNa pewno się udadzą :)
UsuńJejku ale pyszności :) jak ze sklepu :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląd i zapewne smak wspaniały
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNiebiańska rozkosz!!! :)
OdpowiedzUsuńTak niebiańska rozkosz :)
UsuńUwielbiam ptasie mleczko, a to musi smakować obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńTak właśnie smakuje :)
UsuńSuper Ci wyszło te ptasie mleczko i widzę, że jest bardzo proste do wykonania :)
OdpowiedzUsuńProste itakie świeżutkie, lepsze niż sklepowe :)
UsuńSuper ! Zapisuje i w przyszłości wypróbuje ten przepis :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj :)
Usuńna pewno jest pyszne :) ja jednak nie przepadam za cytryną czy można użyć innej galaretki np. malinowej ? :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMożna użyć dowolnej galaretki, ja uwielbiam taki smak :)
UsuńWygląda idealnie :>
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam ptasie mleczko, muszę spróbować zrobić takie w domu :-)
OdpowiedzUsuńZrób Marzenko koniecznie, bo smakuje rewelacyjnie :)
Usuńdomowe ptasie mleczko - rewelacyjny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAle pyszności u Ciebie! :-)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńHmmm. .... a moje się zaważyło i jest brzydki grudkowaty podział na zważne mleko i płyn z galaretki..... :(
OdpowiedzUsuńNie wiem jak robiłaś :( ale nie ma opcji aby się zważyło.
UsuńChyba że do zimnego ubitego mleka dałaś ciepłą galaretkę, to mogło się zważyć.
Przykro mi że Ci nie wyszło :)
A czy można użyć mleka skondensowanego słodzonego? Bo mam akurat takie w domu. :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńA mnie nie ubiło się mleko niesłodzone. Było schłodzone.
OdpowiedzUsuńBo mleko się nie ubije na sztywno, będzie ubite na piankę.
UsuńMleko ściśnie się po dodaniu galaretki.