poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Domowe ptasie mleczko

Lubię eksperymentować i poznawać nowe smaki. 
Przygotowałam lekkie pyszne i łatwe w przygotowaniu cytrynowe ptasie mleczko

                                                           Domowe ptasie mleczko












Składniki :
mleko skondensowane niesłodzone - 500 ml
galaretki cytrynowe - 2 opak
woda gotowana - 1 szkl
czekolada deserowa - 200 g
Przygotowanie :
Galaretki rozpuścić w szklance gotowanej wody, ostudzić.
Mocno schłodzone mleko ubić mikserem.
Dodawać po łyżce ostudzonej płynnej galaretki, ciągle miksując.
Wylać piankę do szklanego lub innego naczynia, odstawić na całą noc do lodówki.
Następnie wyjąć pokroić w prostokąty.
Czekoladę w pastylkach przełożyć do garnuszka , roztopić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić.
Zanurzać piankę w ciepłej ale nie gorącej czekoladzie,  ułożyć na kratce aż czekolada zastygnie.
Smacznego !

Do polewy ptasiego mleczka użyłam deserowej czekolady włoskiej z Cukieteria pl


Włoska czekolada bardzo wysokiej jakości o łagodnym gorzkim smaku. Produkowana w postaci niedużych pastylek co bardzo ułatwia rozpuszczanie, dozowanie i serwowanie w fontannie. Czekolada w 100% oryginalna .
Charakterystyka: 
Smak: wyjatkowo łagodny gorzki smak z delikatną nuta wanilii oraz mleka nadający całości aksamitną fakturę.

Min. kakao: 55 %
Czekolada idealnie nadaje się do sporządzania nadzień, robienia pralin, tworzenia dekoracji i fondue. Po połączeniu z mlekiem powstaje najwyższej jakości wyśmienita gorąca czekolada do picia .
Zapraszam do sklepu internetowego , gdzie można kupić dużo produktów w atrakcyjnych cenach.
Link do sklepu : http://www.cukieteria.pl/ oraz na ich stronkę facebook

31 komentarzy :

  1. bardzo ciekawy pomysł, nie spodziewałam się że moje ulubione pianki cytrynowy wymagają tak niewiele zachodu ;-) spróbuję może i mnie się uda wyglądają przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku ale pyszności :) jak ze sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wygląd i zapewne smak wspaniały

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ptasie mleczko, a to musi smakować obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super Ci wyszło te ptasie mleczko i widzę, że jest bardzo proste do wykonania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super ! Zapisuje i w przyszłości wypróbuje ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. na pewno jest pyszne :) ja jednak nie przepadam za cytryną czy można użyć innej galaretki np. malinowej ? :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć dowolnej galaretki, ja uwielbiam taki smak :)

      Usuń
  8. Uwielbiam ptasie mleczko, muszę spróbować zrobić takie w domu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób Marzenko koniecznie, bo smakuje rewelacyjnie :)

      Usuń
  9. domowe ptasie mleczko - rewelacyjny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale pyszności u Ciebie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Hmmm. .... a moje się zaważyło i jest brzydki grudkowaty podział na zważne mleko i płyn z galaretki..... :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jak robiłaś :( ale nie ma opcji aby się zważyło.
      Chyba że do zimnego ubitego mleka dałaś ciepłą galaretkę, to mogło się zważyć.
      Przykro mi że Ci nie wyszło :)

      Usuń
  12. A czy można użyć mleka skondensowanego słodzonego? Bo mam akurat takie w domu. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  14. A mnie nie ubiło się mleko niesłodzone. Było schłodzone.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo mleko się nie ubije na sztywno, będzie ubite na piankę.
      Mleko ściśnie się po dodaniu galaretki.

      Usuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)