niedziela, 23 sierpnia 2015

Śliwkowiec z budyniem

Do niedzielnej kawusi jak znalazł, pyszne ciasto ze śliwkami i budyniem. 
Przepis z internetu.
Ciasto podane na talerzyku  od Porcelana Bogucice z kolekcji Malta

Śliwkowiec z budyniem




Składniki:
ciasto
margaryna - 250 g
żółtka jaj - 2 szt
jajko - 1 szt
mąka - 4 szkl pełne
cukier - 1/2 szkl
śmietana 24 % - 2 łyżki
proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki
budyń :
budyń śmietankowy - 3 opak bez cukru
mleko - 5 szkl
cukier - 4 łyżki
dodatkowo :
śliwki
cukier puder do posypania ciasta
Sposób przygotowania:
Śliwki, umyć, wypestkować, osączyć na sicie.
 Kruche ciasto 
Mąkę przesiać z proszkiem do miski.
 Do mąki dodać posiekaną margarynę i pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto. 
Podzielić ciasto na 2 części, włożyć do lodówki na 60 minut. 
Blachę o wymiarach 40x26 wysmarować tłuszczem, wylepić ciastem dno blachy. 
Na cieście ułożyć śliwki. 
Budyń: 
Do garnka wlać 0,5 litra mleka, dodać cukier , zagotować. 
W pozostałym mleku, rozmieszać budynie, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia budyniu. 
Wylać gorący budyń na śliwki. 
Drugą część ciasta zetrzeć na tarce. 
Wstawić blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180 stop. 
Piec przez 40 minut. 
Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. 

6 komentarzy :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)