Do niedzielnej kawusi jak znalazł, pyszne ciasto ze śliwkami i budyniem.
Przepis z internetu.
Ciasto podane na talerzyku od Porcelana Bogucice z kolekcji Malta
Śliwkowiec z budyniem
Składniki:
ciasto
margaryna - 250 g
żółtka jaj - 2 szt
jajko - 1 szt
mąka - 4 szkl pełne
cukier - 1/2 szkl
śmietana 24 % - 2 łyżki
proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki
budyń :
budyń śmietankowy - 3 opak bez cukru
mleko - 5 szkl
cukier - 4 łyżki
dodatkowo :
śliwki
cukier puder do posypania ciasta
Sposób przygotowania:
Śliwki, umyć, wypestkować, osączyć na sicie.
Kruche ciasto
Mąkę przesiać z proszkiem do miski.
Do mąki dodać posiekaną margarynę i pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto.
Podzielić ciasto na 2 części, włożyć do lodówki na 60 minut.
Blachę o wymiarach 40x26 wysmarować tłuszczem, wylepić ciastem dno blachy.
Na cieście ułożyć śliwki.
Budyń:
Do garnka wlać 0,5 litra mleka, dodać cukier , zagotować.
W pozostałym mleku, rozmieszać budynie, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia budyniu.
Wylać gorący budyń na śliwki.
Drugą część ciasta zetrzeć na tarce.
Wstawić blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180 stop.
Piec przez 40 minut.
Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Bardzo lubię ciasta gdzie jest budyń :-)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :)
UsuńSuper wygląda, lubię takie przekładańce z budyniem ;)
OdpowiedzUsuńBo takie są najlepsze :)
UsuńMmm, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBo i tak smakuje :)
Usuń