Ciasto podałam na talerzu z kolekcji Scania -Porcelana Bogucice
Przepis od znajomej
SKŁADNIKI:
Biszkopt
jajka -5 szt
proszek do pieczenia -1,5 łyżeczki
mąka ziemniaczana -0,5 szkl
mąka pszenna -0,5 szkl
cukier -1 szkl
Masa jabłkowa
budynie waniliowe -2 opak
woda -650 ml
jabłka -1,5 kg
cukier -250 g
Pianka
śmietana kremówka - 400 ml
galaretka cytrynowa - 1 opak
woda - 1/2 szkl
Przygotowanie :
Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy żółtkowej, wymieszać.
Z białek ubić pianę na sztywno, delikatnie wmieszać do masy żółtkowej.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy(25x40).
Piec w 175 stop.przez ok.30 minut.
Masa jabłkowa
Wlać wodę do garnka, dodać cukier, zagotować.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
Wrzucić jabłka na syrop, gotować kilka minut. Budynie śmietankowe rozmieszać w 0,5 szkl wody, wlać na gotujące się jabłka, zagotować na wolnym ogniu często mieszając.
Gorącą masę z jabłek wyłożyć na biszkopt, ostudzić.
Pianka
Galaretkę rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia.
Śmietanę ubić na sztywno, dodawać po trochu tężejącą galaretkę, ubić, wyłożyć na ostudzone jabłka.
Ciasto włożyć do lodówki, do całkowitego stężenia pianki.
Lubie takie lekkie ciasta, jabłecznik z masą śmietanową, smakuje genialnie ;)
OdpowiedzUsuń