Łatwe ciasto w przygotowaniu i do tego jeszcze takie smaczne, ciasto jest bardzo kruche :)
Ciasto podane na porcelanie od Porcelana Bogucice z kolekcji Diament Gold
Kruche z budyniem i malinami
Składniki:
ciasto kruche
mąka- 3 szkl
cukier - 0,5 szkl
margaryna -250 g
żółtka jaj - 5 szt
proszek do pieczenia -2 łyżeczki
Przełożenie:
mleko- 3 szkl
budyń waniliowy - 2 torebki
cukier -2,5 łyżki
cukier puder do posypania ciasta
dodatkowo
maliny
Sposób przygotowania:
Ciasto :
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.
Podzielić ciasto na 2 części, jedną część , włożyć na 1 godz. do lodówki.
Jedną część ciasta wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, o wymiarach 25x36 cm
Masa budyniowa :
Do garnka wlać 2 szkl mleka, dodać cukier, zagotować.
W pozostałej szklance mleka rozrobić proszek budyniowy, wlać na gotujące się mleko, energicznie mieszając do zgęstnienia, aby nie zrobiły się grudy.
Na ciasto wyłożyć umyte i osączone maliny, wylać gorący budyń.
Zetrzeć na budyń 2 część ciasta, włożyć ciasto do piekarnika i piec 40 minut w 180 stop.
Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Takie ciasta są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńTak Marzeno, takie są najlepsze :)
UsuńCiasto wyśmienite :) myy pycha :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚwietne ciacho, chętnie zjadłabym kawałeczek
OdpowiedzUsuń